Sirijska oporba: Ne vraćamo se na pregovore u Ženevu dok se ne ispune naši humanitarni zahtjevi

Foto: FAH

SIRIJSKA oporba se neće vratiti u Ženevu sve dok se ne ispune njezini zahtjevi u vezi s humanitarnim pitanjem, rekao je u srijedu njezin predstavnik, a UN je objavio da mirovne pregovore koji se održavaju u tome gradu odgađa za 25. veljače.

"Izaslanstvo Visokog pregovaračkog odbora (HNC) odlazi sutra (četvrtak) iz Ženeve i neće se vratiti sve dok se ne ispune njegovi humanitarni zahtjevi ili dok se nešto konkretno ne dogodi na terenu", rekao je Riad Hijab na tiskovnoj konferenciji.

Podsjetio je da je HNC došao u Ženevu "uz uvjeravanje mnogih zemalja da će humanitarni proces početi". "No dogodilo se suprotno. Ništa se nije dogodilo na humanitarnom polju a režim je potkopao politički proces", upozorio je Hijab.

"Režim sada pokušava ucijeniti UN", dodao je. "Nećemo prihvatiti takvo ponašanje".

Osvrnuvši se na nedavno vojno napredovanje režima u Damasku ostvareno uz pomoć ruskog zrakoplovstva, napose u blizini grada Alepa, na sjeveru Sirije, predstavnik oporbe je nastojao umanjiti njegovu važnost. "Režim je ostvario slab uspjeh. Kontrolira tek 17 posto zemlje. Rusija i druge naoružane skupine su obavile najveći dio posla", rekao je. "Nismo zabrinuti zbog toga što se događalo zadnjih dana i zbog njihova uspjeha, vjerujemo u naše borce za slobodu".

Pročitajte više