Sirijska oporba potvrdila novi krug mirovnih pregovora, počinju idući tjedan

Foto: FAH

NOVI krug sirijskih mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom UN-a održat će se u Ženevi 28. studenoga, potvrđeno je na sastanku članova sirijske oporbe u Saudijskoj Arabiji.

Naser al Hariri, novoizabrani čelnik oporbenog izaslanstva na pregovorima, pozvao je UN da "pokrene izravne pregovore za političku tranziciju u Siriji".

Summit koji su ranije ovaj tjedan održali čelnici Rusije, Turske i Irana u Sočiju nije "poslužio političkom procesu", rekao je te dodao da "bi fokus trebao biti na mirovnim pregovorima koje podržava UN".

Hariri je izabran kako bi zamijenio radikalnoga Rijada Hidžaba koji je vodio oporbeni Visoki pregovarački odbor na prijašnjim pregovorima u Ženevi.

Hidžab je objavio svoju ostavku na dužnost u ponedjeljak.

Rusija s jedna strane, Turska s druge

Oko 150 predstavnika iz različitih oporbenih skupina sastalo se u Rijadu od srijede i u petak su odlučili poslati ujedinjeno izaslanstvo na pregovore sljedećeg tjedna.

Oni su također ponovili svoje stajalište da se rješenje sirijskoga rata koji je sada u sedmoj godini, može postići samo uz odlazak sirijskoga predsjednika Bašara al Asada na početku tranzicijskoga razdoblja.

Predstavnici su izabrali 36 ljudi da predstavljaju oporbu na mirovnim pregovorima, rekao je Ahmed Ramadan, glasnogovornik sirijske nacionalne koalicije.

Oporbene skupine i pobunjenici podijeljeni su u regionalnim suparništvima, Rusija podržava Asada, a Turska i druge regionalne sile podupiru razne oporbene skupine.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Siriju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tagove: Sirija. 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više