Sirijska opozicija u egzilu odbila Assadovu ponudu o amnestiji za političke zločine

ČLANOVI sirijske političke opozicije  odbili su ponudu o amnestiji koju je jučer predsjednik Assad ponudio kao znak dobre volje, ne bi li se prekinula politička kriza u zemlji i zaustavili protesti koji pozivaju na njegov silazak s vlasti, javlja Al Jazeera.

"Njegova ponuda je odbijena, a njegovo vodstvo opozvano", kazao je Ammar Abdulhamid, sirijski prodemokratski aktivist. Izgnane opozicijske vođe sastale su se danas u Turskoj s ciljem formiranja plana za novu demokratsku Siriju. Na konferenciji će biti formiran i odbor koji će biti zadužen za ophođenje s međunarodnom zajednicom, a u njemu će biti zastupljeni predstavnici širokog spektra oporbenih figura protjeranih protekla tri desetljeća.

Hillary Clinton posljednjih je dana uputila dosad najveću dozu kritika na račun Assadovog režima, ističući kako on zanemaruje želje naroda, te da svakim danom prostor za njegov manevar postaje sve manji. "Ukoliko ne odabere odlazak s vlasti, to se može shvatiti kao izbor da probleme u zemlji nastavlja rješavati nasilnim putem", rekla je šefica američke vanjske politike.

Assad ponudio amnestiju za sve političke pokrete i zatvorenike

Predsjednik Assad pokušao je ublažiti kritike i nemire time što je jučer preko javnih medija ponudio amnestiju za sve političke zločine počinjene prije 31. svibnja 2011. godine, koja bi se odnosila na pripadnike svih političkih pokreta, pa čak i odmetnute Muslimanske braće. Inače, članstvo u ovoj političkoj organizaciji kažnjavalo se smrću jer su vodili oružanu pobunu protiv Assadovog oca 1982. godine. Amnestija bi se primijenila i na sve aktualne političke zatvorenike.

Ovaj potez predsjednika Assada oporbenjaci nazivaju dobrim, ali definitivno zakašnjelim i nedovoljnim, jer su oni to već godinama zahtijevali od vlasti.

Ovo neće biti vlada u egzilu

Abdulhamid se nada da će tijelo koje će oformiti biti priznato od strane prosvjednika u Siriji kao netko tko će predstavljati njihove interese u inozemstvu. "Ovo neće biti vlada u egzilu, već grupa ljudi koji će predstavljati pokret u vanjskopolitičkim odnosima, jer se pomoć stranih sila ne može tražiti bez nekog legitimnog predstavnika interesa", kazao je za Al Jazeeru. Dodao je i kako se nada da će takvo tijelo služiti kao prijelazna osnova vlasti, dok se na slobodnim izborima ne oformi institucija koja će Siriju odvesti u demokraciju.

Pročitajte više