SIRIJSKA VOJSKA POZVANA NA SPREMNOST U SLUČAJU IZRAELSKOG NAPADA

Zapovjednik glavnog stožera sirijske vojske, general Hasan Turkmani ponovno je u subotu pozvao vojsku, osobito ratno zrakoplovstvo, da "bude spremna odgovoriti na svaku izraelsku agresiju", javlja sirijska agencija Sana. L

General Turkmani zatražio je od sirijskih zračnih snaga da "sve žrtvuju kako bi obranile naciju i nacionalno dostojanstvo".

U govoru na promociji na vojnoj akademiji u Alepu, general je upozorio na "eskalaciju koju je prouzročila vlada izraelskog premijera Ariela Sharona i njezin pokušaj da proširi zonu napetosti i nasilja, koji regiju dovodi na rub eksplozije".

Naglasio je kako se Sirija zauzima za "pravedan mir... utemeljen na međunarodnim rezolucijama koje propisuju izraelsko povlačenje s okupiranih arapskih područja".

Apel sirijskog generala uslijedio je nakon nove izraelske prijetnje. Naime, načelnik političkog odjela izraelskog ministarstva obrane, general Amos Gilad, zaprijetio je u subotu Siriji novim "akcijama" ako ne prestane pružati potporu terorističkim skupinama.

General Turkmani u četvrtak je od sirijske vojske zatražio da bude spremna odgovoriti na mogući izraelski napad, poput napada od 5. listopada. Izrael tvrdi da je tada napao kamp za obuku palestinskih terorista, što je Damask opovrgnuo tvrdeći da se radilo o civilnom području.

Pročitajte više