Sirijski šef diplomacije posjetio Egipat nakon više od deset godina

Sirijski ministar (lijevo) i egipatski ministar (desno) Foto: EPA

SIRIJSKI ministar vanjskih poslova Fejsal Mekdad sastao se danas s egipatskim kolegom Samehom Šukrijem u Kairu, a riječ je o prvom takvom posjetu nakon više od desetljeća i znaku da su arapske države popravile veze sa sirijskim predsjednikom Bašarom Al Asadom.

Prvi je to posjet sirijskog ministra vanjskih poslova Egiptu od 2011., kada je izbio građanski rat u Siriji. Predsjednika Asada izbjegavale su mnoge zapadne i arapske države zbog građanskog rata u kojem je život izgubilo više stotina tisuća ljudi. Egipatski sigurnosni izvor anonimno je rekao da je cilj posjeta rasprava o uvjetima povratka Sirije u Arapsku ligu uz posredovanje Egipta i Saudijske Arabije.

Amerikanci ne žele obnoviti veze s Asadom

Neke zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države i Katar, usprotivile su se obnovi veza s Asadom navodeći brutalnost njegove vlade tijekom sukoba i potrebu da prije toga dođe do napretka prema političkom rješenju u Siriji. Arapska liga sa sjedištem u Kairu suspendirala je Siriju 2011., a mnoge arapske zemlje povukle su svoje diplomatske predstavnike iz Damaska.

Međutim, ključne regionalne sile, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, nedavno su signalizirale sve veću otvorenost prema Damasku.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je slike dvojice ministara na zatvorenom sastanku. Sirijska državna novinska agencija SANA izvijestila je da su razgovori bili usmjereni na jačanje odnosa dviju država. Šukri je posjetio Siriju i Tursku u veljači nakon razornih potresa.

Pročitajte više