Sisak: O Lonjskom polju u sustavu obrane od poplava

RAVNATELJ Javne ustanove Parka prirode "Lonjskog polja" Goran Gugić danas je na konferenciji za novinstvo u Sisku izjavio je "da bi očuvanje prirodnih poplavnih područja, kao što je Lonjsko polje, i stvaranje retencija trebalo biti strateška smjernica Hrvatske u izgradnji sustava obrane od poplava.

Podsjetio je na "značenje Lonjskog polja, ne samo kao jednog od najvrjednijih dijelova hrvatske prirodne i kulturne baštine nego i kao ključnog područja u cjelokupnu sustavu obrane od poplava, što se ponovno potvrdilo za nedavnih velikih vodnih valova u savskom porječju".

"Protok od 5500 prostornih metara vode u sekundi, koji je nedavno prošao Savom, u drugim europskim zemljama izazvao bi nacionalnu katastrofu, kao što je bila velika poplava u Njemačkoj, ali su, zahavaljujući retenciji u Lonjskom polju, koja može prihvatiti oko 1,3 milijarde prostornih metara vode, od većih poplava bili zaštićeni Sisak, Zagreb, Karlovac i cijela Posavina nizvodno od Nove Gradiške", rekao je Gugić. Najavio je da će Uprava Parka "Lonjskog polja" u suradnji s Hrvatskim vodama na 3. europskoj konferenciji o obnovi vodotoka u Zagrebu od 17. do 21. svibnja predstaviti ulogu Lonjskog polja u obrani od poplava.

Nedavne poplave stvorile su, kako je kazao ravnatelj Gugić, vrlo dobre uvjete za mrijest ribe u Lonjskom polju, jednom od najvažnijih mrijestilišta u dunavskom porječju. Služba nadzora Parka pojačano će pratiti mriještenje šarana u Lonjskom polju i povratak ribe u Savu.

Javna ustanova Park prirode "Lonjsko polje" u suradnji s policijskim upravama u Sisku i Slavonskom Brodu, inspekcijskim i ribočuvarskim službama nastoji onemogućiti nezakonit ribolov u Lonjskom polju. Policija je do sada, po Gugićevim riječima, podnijela šest kaznenih prijava zbog nezakonita ribolova na tom području. "Mišljenja smo da u Parku prirode Lonjskom polju ima mjesta i športsko-ribolovnom, i tradicijskom ribolovu, ali nezakonitu ribolovu nema mjesta", rekao je Gugić.

Pročitajte više