Sisak: Ponovni početak suđenja Gavronu i Hubeliću

PRED izmijenjenim Vijećem za suđenje u ratnim zločinima Županijskog suda u Sisku danas je ponovno počelo suđenje bivšim pripadnicima MUP-a Stanislavu Gavronu i Ivanu Hubeliću, koji su optuženi za ratni zločin nad civilnim stanovništvom počinjen ubojstvom civila srpske narodnosti Nikole Drobnjaka u Poli kod Siska 5. travnja 1992.

Optužnicu protiv Gavrona i Hubelića podignuo je 22. listopada 2003. županijski državni odvjetnik u Sisku Stipe Vrdoljak. Prvo suđenje održano je 28. siječnja. Zbog bolesti predsjednice prvog Sudskog vijeća i kratkoće vremena za pripremu nove predsjednice Ljubice Balder te zbog izmijenjenog Sudskog vijeća, koje je zatražio državni odvjetnik Vrdoljak, rasprava od 9. ožujka odgođena je za danas.

Prvookrivljeni Gavron i drugookrivljeni Hubelć danas su nakon čitanje optužnice izjavili da im je optužnica jasna, ali da se ne osjećaju krivima. U ponovnom sudskom postupku u sudski spis, uz suglasnost okrivljenih, optužbe i obrane, uvršteni su iskazi svjedoka Željka Starmana i Darka Žitka, koji su se odazvali raspravi, te Roberta Vuglača koji je svoj izostanak s rasprave opravdao pismenim zahtjevom za odgodom. Starman, Žitko i Vuglač, kao pripadnici ratne 148. brigade Hrvatske vojske, koja je u vrijeme navodnog ubojstva Nikole Drobnjaka 5. travnja 1992. držala položaje na Poli kod Siska, dali su iskaz na raspravi na prvom suđenju 28. siječnja ove godine. Nijedan od njih na fotografijama iz policijskog fotoelaborata tada nije prepoznao ubijenog civila. Izjavili su da je ubijeni, kojega su oni nakratko vidjeli, na sebi imao košulju i sako, dok je mrtvac, čije su im slike pokazane, imao pulover ispod sakoa. U suočenju s optuženima Gavronom i Hubelićem, nijedan od triju svjedoka tada ih nije prepoznao kao počinitelje ubojstva civila.

Predsjednica Vijeća, sutkinja Balder najavila je da će tijekom glavne rasprave svjedoci Starman i Žitko biti ponovno pozvani da svjedoče jer je Vijeće utvrdilo da su njihovi iskazi proturječni i u suprotnosti s iskazima ostalih saslušanih svjedoka.

Iskaz pred Sudskim vijećem danas je dao svjedok obrane, prof. dr. Tomislav Jantol, ratni zapovjednik 148. brigade HV-a u vrijeme kada se na položajima u Poli kod Siska, koje je držala njegova postrojba, dogodilo ubojstvo civila. Jantol je ponovio iskaz dan u istražnom postupku. Izjavio je da je jednog dana usmenim putem dobio službenu obavijest da se nešto dogodilo na položaju u Poli, da je ubijen civil.

Pitao sam svoje suradnike jesu li s tim u vezi poduzete sve potrebne mjere, uzeti iskazi i obrađen slučaj i rečeno mi je da je sve to obavljeno. Zbog uznemirenosti očevidaca tog događaja, dao sam opću zapovijed da se oni prebace u sjedište Vojne policije na Laščini u Zagrebu, rekao je Jantol. Na pitanje zašto nije naredio prebacivanje u Zagreb, zapovjednika bojne u Poli Zorana Matijaša, koji će biti svjedok na suđenju, Jantol je naveo da nije dobio informaciju da je Matijaš bio nazočan tom događaju. Na pitanje državnog odvjetnika Vrdoljaka je li službenu obavijest dobio od svojeg pomoćnika za sigurnost Vinka Vidakovića ili časnika za sigurnost u bojni u Poli Miroslava Vidovića, Jantol je rekao da se ne sjeća.

Vrdoljak je zamolio Sudsko vijeće da se Jantolu pokaže dokument iz spisa, koji je njegov pomoćnik Vidaković poslao Zapovjedništvu obrane grada Zagreba (Upravi SIS-a), upitavši ga je li dobio takvu obavijest, na što je Jantol odgovorio da se ne sjeća tog izvješća, ali ne vjeruje da ga je primio jer bi vjerojatno reagirao na rječnik dokumenta, na čijem se početku spominje riječ "ubistvo", dok je hrvatski izraz ubojstvo, što bi vjerojatno uočio i da bi mu to ostalo u sjećanju.

Odbijen je i zahtjev obrane da se optuženi puste iz pritvora i brane sa slobode. Iduća rasprava zakana je za 28. travnja.

Pročitajte više