SISAK: strateški partneri ´snimaju stanje´ u željezari

Predstavnici inozemnih strateških partnera koji su ponudili pisma namjere za kupnju sisačke Željezare danas su počeli ´dubinski snimati´ stanje u tvornici, a po riječima voditelja tima Željezare Sisak d.d. u stečaju Marijana Balenovića to je, u suradnji i uz pomoć tvorničkih tehnoloških, proizvodnih i novčarskih stručnjaka, u ime ´ZinchItalie´ danas počela savjetodavna bergamska tvrtka EMS.

Voditelj tima EMS-a Paolo Borella istaknuo je da će ta savjetodavna kuća idućih dana utvrđivati stvarno stanje u Željezari i da na temelju njihova izvješća ´ZinchItalia´ do 15. siječnja 2003. podnijeti konačnu ponudu s novčanom svotom, brojem radnika i ostalim obvezama koje se utvrđuju u takvim kupoprodajama.

Stanje u Željezari, rekao je novinarima Balenović, utvrđivali su i predstavnici slovačke ´Podbrezove´, a švicarski Duferco, koji se zanima za najam ili kupnju dvaju pogona - hladne prerade i valjaonice bešavnih cijevi - te austrijski ´Olmax´, koji bi unajmio valjaonicu šavnih cijevi, već su se upoznali sa stanjem u Željezari.

Stečajni upravitelj Ilija Marić danas je prosvjedovao zbog odluke Skupštine Sisačko-moslavačke županije, koja je na današnjoj sjednici u Sisku većinom glasova odbila njegov zahtjev da vijećnicima podnese ´puno i objektivno izvješće o stanju u tvornici i pregovorima sa strateškim partnerima´.

Marić je pismom od 9. prosinca zatražio od predsjednika Skupštine Antuna Velcla (HSLS) da mu na današnjoj sjednici omogući podnijeti izvješće o Željezari ´jer je na prošloj sjednici Skupštine 5. prosinca izrečeno više neistina o Željezari i njemu osobno´. Velcl je Mariću pismeno odgovorio ´da će se na jednoj od idućih sjednica Skupštine tematski raspravljati o Željezari, sisačkoj Rafineriji nafte i kutinskoj ´Petrokemiji´, na koju će biti pozvan i on, i na kojoj će moći izvijestiti o stanju u Željezari´. Unatoč tomu, Marić je danas došao na sjednicu Skupštine.

Skupština je većinom glasova odbacila prijedlog vijećnika SDP-a Marijana Maline u aktualnom satu da se sasluša Marićevo izvješće, koji je, kako je rekao, najmjerodavniji za davanje odgovora. Župan Đuro Brodarac i predsjednik Skupštine Antun Velcl odbacili su taj prijedlog, rekavši da ´Marićevo obraćanje ne bi bilo u skladu s Poslovnikom o radu Skupštine´, te su zatražili očitovanje Skupštine koja je većinom glasova odbila da im Marić podnese izvješće o Željezari. Marić je nakon toga napustio vijećnicu, a postupak vladajuće većine, s HDZ-om, HSLS-om i HSP-om na čelu, osudili su vijećnici SDP-a.

Marić je u povodu odbijanja da podnese izvješće izjavio kako se ´potvrdilo da vladajućima u Skupštini i Županiji nije stalo do Željezare i do objektivna izvješća o Željezari, nego da na slučaju Željezare politiziraju i pokušavaju ubirati političke bodove. Današnji postupak ocijenio je ´nedemokratskim´, a kao odgovorne ´za to naveo je župana Brodarca iz HDZ-a i dožupana Velimira Kvesića iz HSP-a´.

Pročitajte više