Sjaj i bijeda HRT-a: Konkurenciju smo potukli gledanošću; Nova TV: Naš Dnevnik je bio gledaniji

NAPADANA i osporavana glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić konačno se pojavila na sjednici Programskog vijeća HRT-a i odmah slavodobitno poručila: "Dnevnik HTV-a u izbornu nedjelju i specijalna emisija povodom predsjedničkih izbora potpuno su potukli konkurenciju. Te dvije emisije gledalo je 1,3 milijuna gledatelja, čime smo opet pokazali da smo najjači u izvanrednim situacijama i velikim projektima. Kada gledatelji žele provjeriti informaciju dolaze na HTV", podvukla je popularna Hlo i napomenula kako će jedan od glavnih postulata djelovanja njenog sektora u Novoj godini biti "politika dvostruke provjere vijesti".

Gotovo istovremeno Nova TV je poslala podatke o gledanosti prema  AGB Nielsen Media Research. "Izborni Dnevnik Nove TV bio je najgledanija emisija dana ostvarivši gledanost od 17,1 posto s 41,5 posto udjela u gledanosti u ciljnoj skupini 18-49 godina", stoji u priopćenju.

Dalje stoji i kako su izlazne ankete koje je Nova TV prva donijela po zatvaranju birališta zabilježile 13,7% gledanosti i 35,3% udjela u gledanosti. U 21.45 sati Izborne vijesti Nove TV bile su najgledanije s 11,45% gledanosti, stoji dalje u priopćenju.

Hloverka: Od naših 30 najvažnijih emisija samo ih 6 bilježi pad gledanosti

Glavna urednica informativnog programa HTV-a je tijekom sjednice Vijeća na učestale prigovore zbog pada gledanosti emisija koje nastaju pod njenom nadležnosti odgovorila:" Od naših 30 najvažnijih emisija pad je zabilježilo njih tek 6, ali zato postoje razlozi: na primjer, Vijesti na drugom i Županijska panorama manje su gledani zbog stalnih promjena termina emitiranja, dok izvrsna emisija Reporteri ima manju gledanost jer su u isto vrijeme na komercijalnim televizijama subotnji prijenosi utakmica engleskog nogometnog prvenstva.

Kreće Latinica uživo

Govoreći o programskoj orijentaciji informativnog programa HTV-a za 2010. Novak Srzić je istaknula kako će HTV "sadržajem i načinom obrade promovirati politiku različitosti od ostalih komercijalnih televizija", a zbog uznapredovale recesije kreće i nova gospodarska emisija. Osim toga, kreće i "saborska kronika", a možda je najzanimljivije ponovno pokretanje kultne Latinice, koja će nakon brojnih prigovora zbog koncepcije emisije u novoj godini krenuti s emitiranjem uživo, a ne kao što je do sada bio slučaj da su emisije bile unaprijed snimljene.

Novinari ljubazno zamoljeni da odu s rasprave o financijskom planu HRT-a za 2010.

Crne brojke koje determiniraju jednako obojano stanje na Prisavlju govore same za sebe pa ih je najbolje samo navesti bez ikakvih komentara. Iz financijske službe HRT-a su izvijestili kako je u Kući 3661 zaposlenik, a što se tiče financija prvog dana godine na izmaku na računu HRT-a je bilo 35 milijuna kuna da bi 30. rujna ove godine HRT bio 107 milijuna kuna u minusu. Stoga ne čudi da je predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zvonko Milas prije rasprave o financijskom planu za 2010. ljubazno zamolio novinare da napuste sjednicu.

Pročitajte više