Sječa šuma ugrožava bambus i životinjske vrste

SJEČA šuma ugrožava jednu trećinu od 1.200 vrsti bambusa u svijetu i prijeti rijetkim životinjama kao što su velike pande i planinske gorile koje ovise o tim biljkama jer im one služe za hranu i skrivanje, tvrde znanstvenici.

Izvješće koje su u utorak zajedno objavili UN-ov Program za okoliš (UNEP) i Međunarodna mreža za bambus i ratan (INBAR) upozorava da sječa šuma također prijeti industriji bambusa i milijunima ljudi koji koriste te biljke za hranu, namještaj i rukotvorine.

"U svijetu ima oko 1.200 vrsta bambusa i mi mislimo da bi oko trećina njih mogla biti ugrožena zbog smanjenja šuma", rekla je za Reuters Valerie Kapos, koautorica studije i ekolog pri UNEP-ovom Svjetskom centru za promatranje u Cambridgeu, istočnoj Engleskoj.

Izvješće nazvano "Raznolikost bambusa" najsveobuhvatnija je analiza utjecaja sječe šuma na vrste bambusa.

"To je prvi put da je netko napravio ovu sustavnu procjenu", rekla je Kapos.

Sudbina azijskih velikih panda, koje se hrane samo bambusom, afričkih planinskih gorila, zlatnih lemura na Madagaskaru i planinskih tapira u Južnoj Americi, kao i drugih životinja i ptica, povezana je s bambusom.

"Širom svijeta ima životinja koje su vrlo, vrlo tijesno povezane s bambusom", rekla je Kapos. "Planinske gorile u Africi u neka doba godine dobijaju između 70 i 90 posto svoje hrane od bambusovih mladica".

"Moramo puno pažljivije motriti procese koji ugrožavaju vrste, odrediti koje su vrste najugroženije i poduzeti akcije zaštite na područjima na kojima su koncentrirane te vrste", zaključila je Kapos.

(Hina) xkga ydv

Pročitajte više