Sjećate li se velikog pomora pčela u Međimurju? Stigli su prvi nalazi

Foto: Udruga Agacija

DESECI milijuna pčela uginuli su početkom lipnja u Međimurju. Nezapamćeni pomor pogodio je više od jedne trećine svih pčelinjaka u Međimurskoj županiji koja je zbog toga proglasila i elementarnu nepogodu. 

Nakon više od mjesec dana stigli su laboratorijski nalazi uzoraka uginulih pčela, javlja HRT. Iako pčelari sumnjaju na trovanje insekticidima, službeni uzrok i dalje je nepoznat - premda je analiza otkrila pesticide u tragovima.

>> U Međimurju otrovani deseci milijuna pčela. Ratar navodno priznao da je on kriv

Pčelari sedam međimurskih sela kojima je stradalo više od 1100 košnica rezultatima je razočarano, iako će najvjerojatnije biti obeštećeni. 

"Dva uzorka su pozitivna na otrov koji je normalan kad se pčele tretiraju za varou, a svi su ostali uzorci negativni na pesticide do granica destabilnosti", kazala je za HRT predstavnica pčelara Ana Pepelko.

>> Tko je pobio pčele u Međimurju? Stigli nalazi, ali još nema odgovora

Iako su otrovi pronađeni u tragovima, to ipak nije službeni dokaz da su oni uzrok masovnog pomora. Pčelari tvrde - prekasno se uzeo uzorak.

Među prvima je pčele analizirala profesorica s Veterinarskog fakulteta Ivana Tlak Gajger koja je zaključila - ovdje nije riječ o bolesti. Da se pojavila zarazna bolest ovih razmjera, kaže - ne bi stala na tom području. No profesorica nije toksikolog pa o prisutnosti mogućih otrova ne želi govoriti.

Procjenjuje se da je riječ o šteti koja prelazi tri milijuna kuna. Mnogi će pčelari morati krenuti iz početka - s novim košnicama, zajednicama. Strahuju da se neće oporaviti godinama.

Pročitajte više