Sjećate se Bernardice "nek crknu" Juretić? Opet se želi uhljebiti na vaš račun

Foto: FaH

HRVATSKI sabor sutra ipak neće birati "novo" Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, nego će to, po svoj prilici, učiniti sljedećeg petka, 16. veljače, a sadašnjem Povjerenstvu mandat istječe u nedjelju, 11. veljače.

To znači da to tijelo sljedeći tjedan zapravo neće postojati jer zakon ne predviđa produljenje mandata sadašnjem do izbora novog Povjerenstva. Upitno je hoće li na čelu tog povjerenstva ostati Dalija Orešković, no zna se da u Povjerenstvo želi ući bivša ministrica Bernardica Juretić, poznata po izjavi "nek crknu".

Predsjednik saborskog Odbora za izbor i imenovanje HDZ-ov Ante Sanader sazvao je za sutra ujutro sjednicu Odbora na kojoj se treba utvrditi jedinstvena konačna lista za izbor predsjednika i 3 člana povjerenstva.

"Nek crknu"

Hoće li na listi Odbora biti imena deset kandidata ili svih 28 koji su udovoljili formalnim uvjetima i s kojima je u rujnu Odbor razgovarao, u četvrtak se nije moglo doznati, baš kao ni o mogućim imenima. Neka od njih su sadašnja predsjednica Dalija Orešković koja se, kao i svi ostali članovi Povjerenstva, Tatijana Vučetić, Davorin Ivanjek, Branka Lukačević-Gregić i Boris Spudić, prijavila za još jedan mandat.

U Povjerenstvo žele i bivša ministrica Bernardica Juretić Rožman, bivša članica DIP-a Aleksandra Jozić-Ileković, predsjednica TIH-a Davorka Budimir, pravnica, sociologinja i sveučilišna profesorica Antoniju Petričušić, GONG-ovi Dragan Zelića i Duje Prkut, stručnjak za kompjutorski kriminal i dječju pornografiju Ognjen Haramina, bivši HDZ-ov zastupnik u Županijskom domu Dragan Papac, ekonomistica Marijana Baković, Ivan Klapšić, Nataša Novaković, Marin Orlović, Tončica Božić, Pavita Barun, Davor Herek, Dunja Holcer, Milorad Kardum, Aleksej Lebeda, Josip Pandurević, Sanja Silaj Zeman, Tatjana Holjevac.

Posebno je zanimljivo ime bivše ministrice obitelji i socijale u vrijeme dok je predsjednik HDZ-a bio Tomislav Karamarko, Bernardice Juretić. Ta bivša časna sestra u periodu kad je sjedila u vladi najviše je ostala zapamćena po izjavi "Nek crknu", a nikada se nije do kraja razjasnilo kome je ta izjava bila upućena.

Dvaput prijavljivana za sukob interesa, a sad bi u Povjerenstvo za odlučivanje o tome

Da stvar bude zanimljivija, Juretić je bila optuživana da je u sukobu interesa.

Nacional u članku od 21.6.2016. između ostalog piše: "Nacional je dobio na uvid Ugovor o pružanju socijalnih usluga koji je još uvijek aktualna ministrica potpisala s humanitarnom organizacijom Zajednica Susret 11. veljače ove godine, a koji je retroaktivno stupio na snagu 23. siječnja 2016. godine. Upravo 23. siječnja Bernardica Juretić preuzela je dužnost ministrice socijalne politike i mladih, a do tada je radila u toj humanitarnoj organizaciji. Dakle, jedan od prvih poteza nove ministrice bio je potpis ugovora s organizacijom koju je ona utemeljila još 1990., a kojoj je, ako je vjerovati podacima na službenoj stranici Zajednice Susret, bila predsjednica do 22. siječnja 2016."

No to nije jedini potencijalni sukob interesa u kojem se našla bivša časna. Naime, na kraju svog mandata ministrice istom povjerenstvu u kojem sada Bernardica želi odlučivati o sukobu interesa podnesena je prijava zbog ugovora koji je kao ministrica potpisala s centrima koji se bave liječenjem ovisnika među kojima je i Zajednica Susret kojoj je bila ravnateljica.

Nakon što je razriješena funkcije ministrice, iskoristila je privilegiju "6+6", prema kojoj je dobivala punu ministarsku plaću u periodu od šest mjeseci nakon smjene, te još šest mjeseci pola plaća. U rujnu prošle godine nam je potvrdila da je u potrazi za poslom. "Naravno da tražim posao. Svatko normalan treba raditi", rekla je tada Bernardica Juretić za Index.

Predsjednika i članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Hrvatski sabor bira tajnim glasanjem, a uvjet je da dobiju većinu glasova svih zastupnika, dakle 76 glasova. Biraju se na pet godina, a na svoju dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta.

Pročitajte više