Sjećate se HDZ-ovca koji je krao armaturu s gradilišta? Podignuta je optužnica

Foto: KAportal, Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

PROTIV dugogodišnjeg istaknutog karlovačkog HDZ-ovca Stjepana Turkovića, koji je u međuvremenu izašao iz stranke, i njegovog sina Mije, Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu zbog krađe željezne armature s gradilišta mosta u kojoj su uhvaćeni ljetos.

DORH podignuo optužnicu

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je 4. siječnja 2023., nakon provedenog istraživanja, podiglo pred Općinskim sudom u Karlovcu optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1958. i 1991.) zbog počinjenog kaznenog djela krađe u pokušaju iz članka 228. stavka 1. u svezi članka 34. Kaznenog zakona, objavio je DORH. 

U priopćenju Općinskog državnog odvjetništva dodaje se da se okrivljenicima stavlja na teret da su 5. srpnja 2022. na području Karlovca zajedno i dogovorno utovarili na priključno osobno vozilo armaturne željezne šipke u vlasništvu trgovačkog društva, no u odvoženju tih predmeta su ih zatekli zaposlenici društva.

Stjepan Turković, koji je tada bio na funkciji savjetnika ravnatelja Županijske uprave za ceste, i njegov sin Mijo, podsjetimo, krali su željezne armaturne šipke s gradilišta obilaznice Turnja. Uhvaćeni su dok su šipke tovarili u vozilo, a ubrzo je stigla iz policija. 

Policija je Turkovića i sina osumnjičila da su u večernjim satima 5. srpnja s gradilišta u Jelašima u Karlovcu pokušali otuđiti armaturne šipke i proslijedila kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, koje je sada podignulo optužnicu. 

HDZ-ovac i sin uhvaćeni u večernjoj krađi armature

Prilično bizarna krađa armature postala je još bizarnija kada se ispostavilo da je jedan od dvojice lopova Stjepan Turković, HDZ-ovac koji je tijekom zadnjih trideset godina obnašao niz stranačkih funkcija, bio gradski i županijski vijećnik te redom direktor gradskog poduzeća Zelenilo, predsjednik NK Karlovac, ravnatelj Županijske uprave za ceste pa sada i savjetnik ravnatelja te iste uprave za ceste. 

U javnosti je bio i slučaj uhljebljivanja u ovoj županijskoj ustanovi, kad je Turković kao v.d. ravnatelja otvorio natječaj na radno mjesto savjetnika na koje se sam javio da bi, naravno, i bio izabran. Iako je uhvaćen u krađi armature, Turković je dobio 32.500 kuna otpremnine nakon što je krajem ljeta ukinuto mjesto savjetnika ravnatelja Županijske uprave za ceste Karlovačke županije.

"Temeljem Zakona o radu, poslodavac je obvezan radniku kojemu je uručen poslovno uvjetovani otkaz isplatiti otpremninu. U konkretnom slučaju, radniku će biti isplaćena otpremnina u iznosu od 32.500 kuna, što je iznos koji se, sukladno poreznim propisima, može isplatiti kao neoporeziv", odgovorili su tada iz Županijske uprave za ceste za KAportal.

Novinarima prijetio: Mičite moje slike, to je mali prekršaj

Turković je novinarima KAportala, koji su otkrili slučaj, prijetio sudom ako ne uklone tekst.

"Ako u roku od pola sata ne maknete tekst, vidjet ćemo se na sudu, jer ja nisam javna osoba i nemate pravo objavljivati moje fotografije, rekao je Stjepan Turković u telefonskom razgovoru glavnom uredniku portala.

Turković tvrdnju da nije javna osoba temelji na tome što je, nakon što je objavljeno da je sa sinom krao željezo, izašao iz HDZ-a.

"To je mali prekršaj jer je vrijednost manja od 1000 kuna"

Naime, na pitanje urednika KAportala kako to da nije javna osoba kad je trideset godina prolazio razne stranačke funkcije, bio direktor gradske tvrtke, pa rukovoditelj županijske ustanove u kojoj i sad radi kao savjetnik te na svim redom izborima bio na listama i tražio povjerenje birača, samo je rekao da više nije ni član HDZ-a.

KAportal piše kako tijekom razgovora s njihovim urednikom nije izrazio žaljenje ili rekao da je možda pogriješio, već je išao banalizirati sam pokušaj krađe rekavši da je to “mali prekršaj jer je vrijednost manja od tisuću kuna”.

Pročitajte više