SAD pod Trumpom izašao iz UNESCO-a, sad se vratio. Rusija i Kina protiv povratka

Foto: EPA

Sjedinjene Američke Države službeno su ponovno pristupile UNESCO-u, koji su napustile pod predsjedanjem Donalda Trumpa, uz plebiscitarnu potporu država članica UN-ove organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu, sa sjedištem u Parizu, a unatoč protivljenju Rusije i Kine.

"Sjajan dan, povijesni trenutak"

Oko 132 države glasale su za ovaj američki povratak, 15 ih je bilo suzdržano, a deset se protivilo.

"Stvarno smo sretni s ovom podrškom. (...) Toliko nam je važno biti dio ove multilateralne organizacije", da nam je "čast ponovno se integrirati", komentirala je veleposlanica Sjedinjenih Država u Francuskoj Denise Bauer za AFP.

"Ovo je sjajan dan, povijesni trenutak", kazala je novinarima glavna direktorica UNESCO-a Audray Azoulay, ističući "izuzetno jasan odgovor, uz više od 90 posto glasova prisutnih članica".

Mnogi od njihovih predstavnika izrazili su zadovoljstvo nakon glasovanja. "Sve unutar (UNESCO-a), puno je bolje", rekao je argentinski diplomat. "Ovaj povratak jača multilateralizam" i financije organizacije, kazao je španjolski diplomat. 

Rusija i Kina se protivile

Nekoliko zemalja poput Irana, Sirije, Kine, Sjeverne Koreje i posebno Rusije izrazilo je svoje načelno protivljenje. 

Posebno je rusko izaslanstvo inzistiralo na nekim proceduralnim točkama i nacrtima amandmana kako bi usporile rasprave.

"U ovom iskrivljenom prostoru, oni koji brane demokraciju i vladavinu prava počinju nas voditi ka kršenju tih pravila i prisvajanju povlaštenih prava", rekao je ruski diplomat  smatrajući da SAD moraju u cijelosti platiti svoje dugove UNESCO-u prije nego se ponovno pridruže, dok Washington predlaže da se to učini postupno.

"Način na koji su Sjedinjene Države tražile ovaj povratak nije prihvatljiv" i sličan je "kršenju duha Ustava" ove institucije, uputio je kritike sa svoje strane iranski diplomat.

Washington je napustio UNESCO u listopadu 2017. osuđujući, kako je tada navedeno, "upornu antiizraelsku pristranost" ove institucije. Ovo povlačenje, popraćeno povlačenjem Izraela, bilo je na snazi ​​od prosinca 2018.

Od 2011. godine i prijema Palestine u UNESCO, Sjedinjene Američke Države, tada predvođene Barackom Obamom, zaustavile su svo financiranje ove organizacije UN-a, što je za nju bio veliki korak unazad jer su američki doprinosi predstavljali 22 posto njezina proračuna

Šef američke diplomacije Antony Blinken u ožujku je ocijenio da je američka odsutnost omogućila Kini da prevagne više od Sjedinjenih Država u vezi s pravilima umjetne inteligencije (AI), kada je UNESCO izdao preporuku o etici AI 2021.

Američki dug UN-ovoj organizaciji posvećenoj kulturi, znanosti i obrazovanju danas doseže 619 milijuna dolara, više od godišnjeg proračuna UNESCO-a koji se procjenjuje na 534 milijuna dolara.

Pročitajte više