Sjetili se da je kriza: HRT poništio natječaj za spornu sapunicu

"HRT ĆE poništiti natječaj za nabavu domaće telenovele od neovisnih produkcijskih društava koji je objavljen 10. lipnja na našim internetskim stranicama, stjecajem okolnosti istoga onoga dana kad je i Vlada predložila smanjenje pristojbe", kazao je za Večernji list v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac. Kako je objasnio, taj novac su u ovim kriznim vremenima odlučili radije utrošiti na "proizvode neporecive javne i trajne vrijednosti".

Dodaje kako ne zna koja bi to odredba u natječaju sugerirala bilo kakve špekulacije o tome da je bio namješten. Epilog je to priče o tome kako HRT u jeku recesije namjerava za jednu domaću telenovelu od 200 epizoda za novu jesensku shemu potrošiti 33 milijuna kuna.

"To su medijski spinovi"

Navodno su se tu naoštrile i neovisne produkcijske kuće, i to zbog Popovčeve izjave kako ih na to obvezuje zakonska odredba o minimumu od 10 posto nabave programa od neovisnih produkcijskih društava, ali da će ta cijena morati biti bitno smanjena jer je odluka o tome bila donesena "u neka bolja vremena", pa ako se producenti ne nađu u tim novonastalim smanjenim okvirima, nove sapunice na HTV-u možda neće ni biti.

No predsjednik Hrvatskog društva nezavisnih televizijskih producenata i suvlasnik Drugog plana, Nebojša Taraba, tvrdi da nikakve pobune producenata nije bilo te da gledatelji na jesen ipak neće ostati bez svoje sapunice. Dodaje da takve priče plasiraju određeni krugovi koji žele obesmisliti javne natječaje i vratiti se na "dogovore ispod stola i u četiri oka", odnosno višemilijunske izravne pogodbe za ekstremno skupe povijesne sapunice, poput "Gričke vještice".

"Javni natječaj za sapunicu je javna sramota"

"Namjerno je plasirana teza da je budžet za telenovelu ukupan budžet Dramskog programa, što nije istina, a nije nam jasno otkud u javnosti brojka od 33 milijuna kuna kad ona nigdje u natječaju nije spomenuta", kaže Taraba za list.

Predsjednik uprave Jadran filma Vinko Grubišić ima, pak, drugačiji stav. Javni natječaj za sapunicu nazvao je farsom i javnom sramotom. Kaže da ne zna tko može reći da je proizvodnja sapunice programski prioritet, za razliku od "Gričke vještice" koja se priprema više od tri godine.

Pročitajte više