Sjeverna Koreja: Korejski poluotok je na rubu nuklearnog rata. Kriv je SAD

Ilustracija: EPA

Sjevernokorejski poluotok "na rubu je nuklearnog rata", napose zbog "nerazumnih akcija" Sjedinjenih Država, upozorio je danas sjevernokorejski izaslanik pri UN-u na Općoj skupštini i zato njegova zemlja nema izbora do ubrzati vlastitu samoobranu.

"Godina 2023. pamti se kao ekstremno opasna", rekao je veleposlanik Kim Song zadnjeg dana godišnjeg zasjedanja UN-a koji okuplja lidere 193 zemlje svijeta.

"Nerazumne akcije i stalna američka histerija"

"Nerazumne akcije" i "stalna histerija SAD-a i njegovih saveznika u smislu nuklearnog sukoba (...) vode Korejski poluotok prema vojnoj situaciji na rubu nuklearnog rata", rekao je.

"U takvim okolnostima, DNRK (Demokratska Narodna Republika Koreja) hitno mora ubrzati izgradnju svojih kapaciteta samoobrane kako ne bi bila pobijeđena", rekao je Kim pred Općom skupštinom.

Sjeverna Koreja testirala je desetke balističkih raketa proteklih 18 mjeseci, podsjeća agencija Reuters. 

SAD odavno upozorava da je Pjongjang spreman izvesti sedmi nuklearni pokus.

Sjeverna Koreja prozvala i Južnu Koreju

Pjongjang tvrdi da koristi svoje pravo na samoobranu testiranjem balističkih raketa radi očuvanja svog suvereniteta i sigurnosti od vojnih prijetnji.

Osim SAD-a prozvao je i susjednu Južnu Koreju, američku saveznicu.

Seul je "opsjednut time da bude svjesno podanik Sjedinjenim Državama i da se bratoubilački sukobljava", rekao je Kim, prenosi agencija AFP. 

Sjeverna Koreja pod nizom sankcija od 2006.

DNRK je pod nizom sankcija Vijeća sigurnosti UN-a zbog svog nuklearnog i raketnog programa od 2006. godine, a mjere su zaoštrene proteklih godina. 

Međutim, proteklih sedam godina 15-člano Vijeće sigurnosti podijeljeno je u stajalištu kako postupati prema Pjongjangu. Rusija i Kina, koje uz SAD, Britaniju i Francusku imaju pravo veta, tvrde da nove sankcije neće pomoći i žele da se takve mjere ublaže.

Kina i Rusija ocjenjuju da zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje samo provociraju Pjongjang. S druge strane Washington optužuje Peking i Moskvu da ohrabruju Sjevernu Koreju štiteći je od novih sankcija.

Pročitajte više

 

Pročitajte više