Sjeverna Koreja prijeti ratom Južnoj



SJEVERNA Koreja danas je sasvim otvoreno negirala potapanje južnokorejskog broda i upozorila da će bilo kakva odmazda biti povod za "opći rat".

Danas predstavljeni dokaz međunarodnog tima istražitelja da je južnokorejski brod Cheoan potopljen sjevernokorejskim torpedom izmišljen je u Seoulu, rekao je glasnogovornik sjevernokorejske ratne mornarice Pak In Ho. Naveo je i kako će bilo kakav napad zbog odmazde dvije zemlje gurnuti u opći rat.

U napadu je poginulo 46 vojnika i, iako je 86 spašeno, radi se o najgoroj vojnoj katastrofi od primirja koje je 1953. godine okončalo trogodišnji Korejski rat. Južnoj Koreji su dali potporu iz SAD-a i Japana. Obje zemlje taj su napad nazvale "neprihvatljivim" i "činom agresije" koji krši primirje.

Analitičari ipak upozoravaju da su mogućnosti Južne Koreje iznimno ograničene. Prekid vatre iz 1953. ih sprečava da jednostrano krenu u vojni napad, a nije za očekivati da će Seoul provocirati sukob koji bi doveo do općeg rata. Vjerojatnije je da će zajedno s SAD-om provesti još jednu vojnu vježbu kako bi pokazali snagu.

Postoji opcija kažnjavanja Sjeverne Koreje financijski. Južna Koreja praktički potpuno ovisi o pomoći svojih susjeda za prehranu stanovništva, a moguće je i da će Južna Koreja tražiti sankcije od Vijeća sigurnosti UN-a. Problem kod toga je što je za nove sankcije neophodno skidanje veta Kine, a Kinezi, koji Sjevernu Koreju podupiru još od Korejskog rata, vjerojatno neće prihvatiti rezultate istrage.

Sjeverna Koreja optužena je da je u nekoliko navrata kršila primirje napadima na južnokorejske mete, ali nikad nije priznala niti jedan od napada. Južna Koreja sa svoje strane nikad na napade nije odgovorila vojnom agresijom, pa se ne očekuje ni da će to napraviti ovaj put.

Pročitajte više