Sjeverna Koreja prijeti: Raketa preko Japana je prvi korak vojne operacije

Foto: FaH

SJEVERNA Koreja je svoje lansiranje projektila preko Japana opisala kao "prvi korak" svoje vojne operacije na Pacifiku, čime je implicirala da planira još provokativnih lansiranja ovog tipa.

>> Sjeverna Koreja ispalila raketu preko japanskog kopna, proglašena uzbuna: "Idite u skloništa"

>>Sjeverna Koreja jučer je dokazala da može raketama dosegnuti američki teritorij. Što će sada Trump?

>>VIDEO Objavljena snimka lansiranja projektila koji je preletio preko Japana

Sjevernokorejski državni mediji također su ponovo zaprijetili američkom teritoriju na Pacifiku, otoku Guamu, kojeg su nazvali "isturenom bazom invazije", javlja BBC.

Prvi put priznala ispaljivanje projektila preko Japana

Projektil koji je Sjeverna Koreja ispalila u utorak preletio je preko japanskog sjevernog otoka Hokaido i potom sletio u more, 1180 km istočno od otoka. Ukupno je preletio 2700 km, leteći na neuobičajeno niskoj visini u usporedbi s ranijim sjevernokorejskim lansiranjima.

Priopćenje sjevernokorejske medijske agencije KCNA ističe se po tome što je prvi put otvoreno priznala ispaljivanje balističkog projektila preko japanskog kopna. Iako je Sjeverna Koreja i ranije ispaljivala projektile preko Japana, njena agencija ih je neuvjerljivo predstavljala kao lansiranja satelita. 

Odgovor na vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje

KCNA je navela kako je ispaljivanje bilo izravni odgovor na velike zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje u kojima sudjeluje 67.500 vojnika, ali i obilježavanje godišnjice sporazuma između Sjeverne Koreje i Japana iz 1910. kada je Japan anektirao korejski poluotok. "Kao u pravom ratu", stoji u ratobornom priopćenju KCNA-e, ovo testiranje bilo je "prvi korak vojne operacije Korejske narodne armije na Pacifiku i značajni uvod u zaustavljanje Guama". Također se dodaje kako je Kim Jong-un naredio nova testiranja raketa s ciljevima u regiji.

Projektil je izazvao uzbunu u Japanu, gdje su sirene oglasile opasnost, a javna televizija poslala poziv građanima da se sklone na sigurno. Japanski premijer Šinzo Abe nazvao je ispaljivanje projektila "ozbiljnom i teškom prijetnjom bez presedana".

Vijeće sigurnosti UN-a, koje se sastalo u utorak navečer, jednoglasno je osudilo Pjongjang zbog njegovih postupaka, nazvavši lansiranje "nečuvenim" i zahtijevajući od ove zemlje da prekine sa svim testiranjem projektila.

Rusija i Kina urgiraju da se nastave pregovori

No iako je VS opisalo postupke Kim Jong-unovog režima kao prijetnju svim članicama UN-a, nije najavilo dodatne sankcije protiv njega. Rusija i Kina su sa svoje strane dio krivnje svalili na SAD i njegove vojne aktivnosti u regiji te urgirale da se nastavi s pregovorima između dviju strana.

Britanska premijerka Theresa May stigla je danas u posjet Japanu i pozvala Kinu da izvrši veći pritisak na Sjevernu Koreju, naglašavajući da Peking ima ključnu ulogu u odgovoru na "bezobzirnu provokaciju" Pjongjanga.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je posljednjih mjeseci opetovano vršila testiranja svojih dalekometnih projektila, unatoč zabrani UN-a. Također je zaprijetila lansiranjem projektila prema Guamu, na kojem se nalazi kritična američka vojna baza, ali na kojem živi i 160.000 građana SAD-a.

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je, u priopćenju koje je objavila Bijela kuća, da je svijet "glasno i jasno primio posljednju poruku Sjeverne Koreje" i dodao kako je "režim signalizirao svoj prezir prema susjedima, prema svim članicama UN-a i prema minimalnim standardima prihvatljivog međunarodnog ponašanja."

"Prijeteće i destabilizirajuće akcije samo povećavaju izolaciju sjevernokorejskog režima u regiji i među svim državama svijeta. Sve su opcije na stolu", zaključio je američki predsjednik.

Pročitajte više