Sjeverna Koreja se priprema za inspektore IAEA?

SJEVERNA KOREJA je pojačala aktivnost na svom nuklearnom reaktoru u Yongbyonu, a južnokorejski obavještajci pretpostavljaju da bi se tu moglo raditi o konačnim pripremama za posjet inspektora Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), javlja Reuters.

"Te aktivnosti mogle bi biti priprema područja i postrojenja za posjet i inspekciju inspektora IAEA. Reaktor od 5 megavata trenutno radi normalno, ali oko nuklearnog postrojenja događaju se neke neobične aktivnosti", izvijestilo je južnokorejski povjerenstvo za obavještajne službe parlament, citirajući izvještaj obavještajaca.

Radnici su iza reaktora podigli strukturu i popravili cestu koja vodi do nuklearnog postrojenja, pa se pretpostavlja da namjeravaju malo uljepšati nuklearno postrojenje prije posjeta inspektora. Ovaj izvještaj poklapa se s informacijama koje su mediji prošli tjedan dobili i u kojima je jedan južnokorejski obavještajac rekao da je oko Yongbyona (postrojenja koje se nalazi oko 100 km sjeverno od glavnog grada Pyongyanga) primijećena pojačana aktivnost.

S. Koreja je 14. travnja propustila rok za gašenjem reaktora u Yongbyonu, na koji se obvezala po dogovoru kojeg je 13. veljače sklopila s Rusijom, SAD-om, Kinom, Japanom i J. Korejom. U zamjenu za gašenje su trebali dobiti 50 000 tona goriva. Razlog koji su dali za to je izostanak odmrzavanja 25 milijuna dolara koje je američki State Department zamrznuo banci koju je sumnjičio za pranje sjevernokorejskog novca. Taj novac je sad odmrznut, ali S. Koreja tvrdi da ga ne može podići. J. Koreja je rekla da treba razriješiti neke tehničke probleme, ali da je to pitanje dana.

S. Koreja je rekla da će inspektore IAEA pozvati u roku od jednog dana nakon što podigne novce, a inspektori će nastaviti s provedbom plana oko potpunog gašenja nuklearnog programa u Yongbyonu.

J.D.

Pročitajte više