Sjeverni magnetski pol pomiče se prema Sibiru

ZEMLJIN sjeverni magnetski pol udaljava se od Sjeverne Amerike tako brzo da bi za 50 godina mogao završiti iznad Sibira, smatraju američki znanstvenici.

Posljedica udaljavanja mogla bi se manifestirati nestankom polarne svjetlosti, takozvane aurore borealis, iznad Aljaske, koja će tada biti vidljivija u područjima iznad Sibira i Europe, prenosi BBC.

Poznato je da magnetske polove treba razlikovati od geografskih, da se oni stalno pomiču, te da povremeno zamijene mjesta.

"Možda je riječ o uobičajenoj oscilaciji te će se sjeverni magnetski pol na kraju vratiti iznad Kanade", rekao je Joseph Stoner, paleomagnetist sa Državnog sveučilišta u Oregonu na kongresu Udruge američkih geofizičara nedavno održanom u San Franciscu.

Ranija su istraživanja pokazala da se jakost Zemljinih magnetskih polja u posljednjih 150 godina povećala za 10 posto.

U istom se razdoblju, prema najnovijim analizama, sjeverni magnetski pol pomicao oko 1.100 km iznad Arktika. I brzina pomicanja sjevernog magnetskog polja u posljednjih se sto godina pojačala u odnosu na slabiju pokretljivost tijekom prethodna četiri stoljeća, ustvrdili su znanstvenici iz Oregona.

Također su ustanovili da se taj magnetski pol općenito pomiče na potezu između sjeverne Kanade i Sibira, no povremeno "skrene" i u drugim smjerovima.

Sjeverni magnetski pol otkriven je 1831., a kada su ga 1904. istraživači ponovno "pronašli", pomaknuo se za oko 50 km.

Pročitajte više