FIJASKO S AVIONIMA

Skandal s avionima prerastao je Krstičevića. Što je s Kolindom i Plenkovićem?

Foto: EPA/123rf

NAKON što je Index objavio i drugi mail koji je poslan iz američkog veleposlanstva, a koji je primio pomoćnik potpredsjednika vlade, potpuno je jasno kako smjena Damira Krstičevića neće biti dovoljna.

Naime zbog niza propusta oko natječaja za nabavku borbenih aviona i zataškavanja čitave afere postavlja se pitanje odgovornosti predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenković. No, krenimo redom.

Tvrdili su da ne postoji dokument, a ni upozorenja. Ništa od toga nije istina

Index je jučer i danas objavio dva maila upozorenja američke strane iz prosinca 2017. godine i siječnja 2018. godine iz kojih je bilo razvidno ne samo da Hrvatska neće moći realizirati nabavku izraelskih Baraka, nego i da se hrvatska strana namjerno oglušila na preporuke kojima se trebala osigurati u poslu vrijednom najmanje pola milijarde dolara i za koji su trošeni novci poreznih obveznika najmanje godinu i pol dana.

Danas smo objavili kako je prije godinu dana, točnije 18. siječnja 2018. godine, Petar Mihatov, pomoćnik potpredsjednika vlade Damira Krstičevića, iz američkog veleposlanstva zaprimio dokument za koji je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović javno utvrdila da ne postoji, dok se Plenković ogradio riječima da mu taj dokument - nije poznat. Riječ je o tzv. non paperu, točnije dokumentu pod nazivom "Israel and Greek F-16 Third Party Transfer Whitepaper" koji je datiran 17. siječnja, a stigao je u MORH dan kasnije, 18. siječnja.

O čemu je to Kolinda pričala s Trumpom ako nije znala za ključni dokument?

"Ne postoji papir u kojem bi se upozoravalo da postoje problemi u odnosu na izraelsku ili bilo koju drugu ponudu", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović kada su je prije šest dana upitali da komentira postojanje famoznog non-papera. Moguće je da je predsjednica, u namjeri da zataška skandal, namjerno lagala, a u slučaju da nije, bio bi to nevjerojatan propust hrvatskih sigurnosnih službi koji je nisu obavijestili o tako važnoj stvari. 

Podsjetimo, Grabar-Kitarović u studenom ove godine o nabavci borbenih zrakoplova razgovarala je s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom pa je pitanje o čemu je razgovarala ako tvrdi da dokument u kojem se upozorava na nemogućnost nabavke izraelskih Baraka ne postoji.

>> Kolinda: Ne postoji non paper. Nemamo vremena, MIG-ovi su nam loši

Naglasimo kako je sadržaj tog dokumenta objavljen prije gotovo dva tjedna, a sada je jasno kako je i kada stigao u MORH. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na ovu temu ne želi odgovarati na pitanja Indexa. Sada kada je postalo nedvojbeno jasno da sporni dokument ipak postoji, odlučila je šutjeti.

Plenković branio Krstičevića, a sada bježi od javnosti

Za sada šuti i premijer Andrej Plenković koji je do prije neki dan tvrdio kako dokument nije vidio.

"Ja s tim papirom tada nisam bio upoznat", rekao je Plenković 9. siječnja ove godine. No, s obzirom na to da je dokument objavljen, premijer nije napravio ništa po tom pitanju, ako mu je već za vjerovati da još u siječnju prošle godine nije znao da upozorenja itekako postoje.

"Nakon temeljite analize i stečenoga iskustva koje imamo u ovom procesu, mi ćemo donositi daljnje odluke i procjene kako zadržati sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kako ga modernizirati i definirati novi model kojim bismo pristupili nabavi višenamjenskih borbenih aviona koji su potrebni RH i za koje postoji vrlo jasna politička volja svih ključnih institucija u RH da se realizira i završi", rekao je jučer Plenković na sjednici vlade prilikom poništenja odluku o nabavi izraelskih aviona. Kako Krstičevića nije smijenio, jasno je da je dao istim ljudima da upravljaju procesom nabavke novih zrakoplova.

Uputili smo jutros niz pitanja premijeru oko novih saznanja, no za sada nemamo odgovore. Od jutros je neuhvatljiv i njegov glasnogovornik.

Premijer se brani baš kao i u Aferi Hotmail, no od vlastite ostavke spasio ga je odlazak potpredsjednice Martine Dalić. No, čini se da žrtvovanje drugog potpredsjednika vlade, u ovom slučaju, neće biti dovoljno. Nemoguće je da Plenković baš nikad ništa ne zna.

Jesu li američki mailovi završili u spamu?

Na kraju, tu je i Ministarstvo obrane koje je službeno priopćilo da ne postoji nikakav non-paper t u kojem se Hrvatsku upozorava da joj se ne odobrava prodaja izraelskih aviona.

"Ministarstvo obrane arhivira zaprimljene akte, tako i akte i korespondenciju sa zemljama ponuđačima u postupku nabave višenamjenskog borbenog aviona", rekli su iz MORH-a prije tjedan dana, a to danas ponavlja i ministar Krstičević koji nije demantirao mailove koje je objavio Index. Štoviše, Krstičević je potvrdio da je MORH primio na tisuće mailova.

To bi značilo da u Ministarstvu obrane ne postoje ljudi koji mailove čitaju ili su im mailovi Amerikanca otišli u spam? Tu tezu je već malo teže progutati.

Pročitajte više