Skandal sa cestom za rodilište: Vijećnici plaćeno 13,7 milijuna kuna za iseljenje pogona

SPLITSKI gradonačelnik Željko Kerum upeo se riješiti problem ceste za rodilište - čim prije. Danas je razgovarao s vlasnicima terena koji smetaju i ravnateljem KBC-a Dujom Marasovićem. Dogovor nije postignut! Marasović ne želi da Kerum posiječe pet borova koji smetaju, pa bi za 1.400 četvornih metara terena trebalo platiti 5,1 milijuna eura. Radi se o ukupnoj svoti u koju ulaze i dva već plaćena terena.

Kerum: Nije bilo korektno!

Tolikih novaca Grad nema, pa se pregovori vode oko trampe kvadrat za kvadrat, s tim da vlasnici žele istu lokaciju. Ako pregovori ne urode plodom, ići će se na izvlaštenje, najavio je Kerum, s tim da mu ta mogućnost i ne odgovara baš previše.

"Izvlaštenje odgađa uporabnu dozvolu, ne može se to brzo napraviti", zamišljen je bio Kerum, kojeg su pitali i da komentira prodaju dva terena, za koje je Grad već isplatio 22 milijuna kuna.

"To nije bilo korektno što su napravili! Jedna je parcela bila naslonjena frontalno na trasu ceste, a drugu nije trebalo ni kupiti", komentirao je Kerum. 

Platili cijeli pogon, a smetalo stotinjak kvadrata?!

Ispostavilo se tako da je stara gradska uprava na čelu s bivšim poteštatom Ivanom Kuretom u ožujku platila 13,7 milijuna kuna modnoj kreatorici Nedi Makjanić Kunić za 100-ak četvornih metara prostora! Za toliko je, naime, njezin tekstilni pogon smetao budućoj cesti za rodilište.

Normalno, platili su joj kvadraturu cijelog pogona, dakle puno više nego što je bilo potrebno. Problem je i što je u to doba Makjanić Kunić sjedila je u Gradskom vijeću kao vijećnica Liste Velog Mista.

Makjanić Kunić: Moja ruka tada nije značila ništa!

"Pa tada nismo bili ni na vlasti. Bilo je to pri kraju mandata, kad moja ruka više nije značila ništa! Sudski vještak i Grad složili su se oko vrijednosti zemljišta!" kaže Neda Makjanić Kunić, kojoj nije ni poznato koliko je dobila po kvadratu od Grada. Muž joj se, kaže, bavi s tim.

Zato znaju vlasnici terena koji su još u pregovorima. Ispalo je da je Grad svojoj vijećnici platio više od tri tisuće eura po kvadratu. Očekivano i logično, sad bi toliko i vlasnici koji zasada imaju duplo manju ponudu.

Grad platio 400 tisuća kuna da Neda može na Cro-A-Porter

"Oni se nisu htjeli preseliti, a ja jesam", objašnjava Makjanić Kunić razliku zašto je ona dobila novce, a ostali nisu. Ne može vjerovati da Kerum drži da je takav potez bio nekorektan.

"On je isto poduzetnik, kao i ja", čudi se Neda. Prije par godina, Grad je platio 400 tisuća kuna da se u Split dovede renomirani Cro-A-Porter na kojem je po prvi put izlagala. I tada je tvrdila da nije u sukobu interesa.

Dragan Miljuš
Foto: Ante Čizmić/Cropix

Pročitajte više