KORONAVIRUS

Cijela BiH se danima bavi proizvođačem malina koji je dobio posao uvoza respiratora

Foto/SCreenshot: Facebook/Youtube/Armin Durgut/PIXSELL

MNOGI su pandemiju koronavirusa iskoristili za brzu zaradu, naročito kada je riječ o trgovanju zaštitnom i medicinskom opremom, a jedan takav slučaj već nekoliko dana potresa Federaciju BiH. 

Portal Fokus.ba je otkrio da je poljoprivredna firma FH Srebrena malina d.o.o., koja se primarno bavi preradom i konzerviranjem malina, figurirala kao uvoznik 100 respiratora iz Kine za Vladu Federacije BiH. Cijena posla je 10,5 milijuna konvertibilnih maraka (KM), dakle oko 5 milijuna eura.

TV voditelj uvozi respiratore po nalogu Federalnog štaba civilne zaštite

Već je samo po sebi sumnjivo što jedna malinarska firma uvodi respiratore, a onda se počelo otpetljavati klupko pogodovanja i korupcije u organizaciji kadrova najveće bošnjačke stranke SDA.

Direktor Srebrene maline je TV voditelj Fikret Hodžić, koji je postao poznat po vođenju emisije "Zvijezda možeš biti ti" i zahvaljujući svojoj knjizi “I ja sam iz Srebrenice”, u kojoj je opisao kako je kao dječak preživio genocid u Srebrenici s majkom i desetomjesečnim bratom, dok su mu oca Ibrahima ubile snage Ratka Mladića. Poduzetni Hodžić je čak prije par godina pokrenuo prodaju majica sa simbolima srebreničkog genocida te ga neki odavno optužuju da pokušava profitirati na obiteljskoj tragediji.

U svakom slučaju, posao nabave respiratora iz Kine je malinaru Hodžiću dao direktor Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak, kadar SDA, a iznos od 10,5 milijuna KM je Srebrenoj malini uplaćen direktno s računa Civilne zaštite Federacije BiH. Portal Raport.ba je objavio i kopiju dokumenta koji to dokazuje, uz konstataciju da su se tako izbjegle neophodne procedure. 

Napuhana cijena?

80 od 100 respiratora od subote je, pak, bilo na sarajevskom aerodromu te ih danima nitko nije preuzimao otkako se skandal zakotrljao. S obzirom na to da je za 100 respiratora plaćeno 10,5 milijuna KM, znači da jedan košta oko 80 tisuća KM (ostatak novca je otišao na avionski prijevoz i PDV). Mnogi dovode u pitanje tu cijenu smatrajući da je napuhana jer se isti takvi respiratori preko interneta mogu naručiti za 3000 dolara po komadu.

Upitna je i njihova upotrebljivost za liječenje pacijenata koji su zaraženi koronavirusom jer je riječ o respiratorima koji se koriste u hitnoj medicini, a ne na odjelima intenzivne njege. To je potvrdio i verifikacijski laboratorij Verlab.

“Još je bitnije spomenuti da se respiratori sve više i više isključuju iz tretmana pacijenata pozitivnih na Covid (smrtnost iznad 85 posto). Bitno je spomenuti da je trenutna zauzetost respiratora u BiH ispod 10 posto (samo u FBiH postoji više od 200 respiratora i 200 anestezioloških mašina koje se mogu koristiti kao respiratori). Samim tim, postavlja se pitanje zašto trošimo pare na respiratore”, pojasnio je za Dnevni avaz direktor ovog laboratorija Almir Badnjević.

SDA tvrdi da su respiratori "vitalna potreba medicinskog sistema"
 
SDA predsjednika Bakira Izetbegovića smatra drugačije te je u svojem šturom priopćenju u vezi s aferom u koju su umočeni njeni kadrovi ustvrdila da “nabavka respiratora, za kojima u vrijeme pandemije koronavirusa vlada enormna potražnja na svjetskom tržištu, predstavlja vitalnu potrebu medicinskog sistema u Federaciji BiH”. Pozvali su i na ubrzanu istragu, bosansko-hercegovačku verziju krilatice “neka institucije rade svoj posao”.

Sanita Alagić, pomoćnica direktora Federalne uprave Civilne zaštite u Sektoru za finansijsko-računovodstvene poslove i javne nabavke, izjavila je da je Srebrena malina bila jedina firma koja je ponudila da će do kraja travnja isporučiti respiratore. Na pitanje novinara tko je konkretno kupio respiratore, Alagić je odgovorila da je to učinila “Vlada Federacije, u suradnji s Federalnom upravom Civilne zaštite”. 

Direktor Civilne zaštite pozvao da se istraže mediji koji su otkrili aferu

“Još jednom ponavljam - najbitnije je da smo mi dobili te respiratore i apsolutno ne vidim svrhu polemisanja o načinu nabavke; svi treba da budemo ponosni na opredijeljenost Vlade FBiH za nabavku i ojačanje našeg zdravstvenog sistema”, ustvrdila je Alagaić. Ona je, pak, stala pred medije - opetovano govoreći o “registratorima” umjesto o “respiratorima” - s obzirom na to da je njen šef Solak doživio prometnu nesreću prošlog vikenda te je zbog toga završio u bolnici. 

Stoga je za njegov doprinos u festivalu muljaže koji je uslijedio nakon otkrića da Srebrena malina uvozi respiratore trebalo čekati nekoliko dana. Solak se jučer oglasio “pisanim aktom” koji je medijima dostavio Federalni štab, a u njemu se za sve krivi medije i traži istraga protiv njih!

Solak tvrdi da se posljednjih nekoliko dana u medijima iznose neistine i vodi neprimjerena medijska hajka protiv Vlade FBiH, Federalnog štaba civilne zaštite, "kao i Vladinog tijela koje rukovodi akcijama zaštite i spašavanja i Federalne uprave civilne zaštite kao stručne službe".

"Pozivamo istražne organe da hitno provedu istragu i ispitaju neobjektivne i krive navode kako bi se utvrdilo da je, nakon što je ukazana potreba za respiratorima, procedura javne nabavke koju je provela Federalna uprava civilne zaštite, objavljena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama", stoji u dokumentu koji potpisuje Solak, a upućen je glavnoj tužiteljici Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabini Sarajliji.

Federalni premijer Fadil Novalić tvrdi da ništa ne zna

Federalni premijer Fadil Novalić (SDA), pak, pravi se da sve to s njim nema nikakve veze pa se uspio zapetljati u vlastitim lažima.

“Imamo preko 100 fondacija i organizacija s kojima radimo i u tom slučaju Federalna uprava civilne zaštite je nadležna da se bavi ovim pitanjima. Vlada je ovlastila Civilnu zaštitu da to radi, i to je radila u par navrata već”, rekao je Novalić gostujući u Dnevniku 2 Federalne TV. Odbacio je tvrdnje da Srebrena malina uopće nije ovlaštena za uvoz respiratora rekavši da sve to tek treba istražiti.

“Moramo sačekati istražne organe. Ne smijemo dopustiti da to rade mediji ili neki drugi. Ne, nisam imao tu informaciju, ja ću sačekati oficijelne informacije”, izjavio je Novalić, koji je očitu aferu pokušao uljepšati lažnom tvrdnjom da je Federalni štab “prvi u jugoistočnoj Evropi nabavio respiratore i ja se ponosim time”. To, naravno, nije točno, primjerice Srbija je odavno nabavila respiratore iz Kine.

HDZ-ova ministrica prvo pozivala na istragu, a onda je sabotirala

U cijeloj aferi zanimljiva je i uloga federalne ministrice financija i šefice Križnog štaba Jelke Miličević (HDZ). Ona je prvo javno dovela u pitanje regularnost nabave spornih respiratora, da bi naknadno potpisala odluku o raspodjeli respiratora. 

Naredbom je planirano da se 80 pristiglih respiratora rasporedi po 10 za Klinički centar u Sarajevu (KCUS), SKB Mostaru i UKC Tuzla, 12 za Unsko-sanski kanton, po pet za ZDK, SBK i KS, 8 u HNK, 6 u TK, po tri u ZHK i Kanton 10, dva u Posavski kanton i jedan u Bosnaskopodrinjski kanton. 

Portal Klix.ba se pita “kako će se sada istraga odvijati ako se respiratori podijele”.

Hodžić se hvali da ima "relacije i poslovne odnose s partnerima iz Kine"

A što je o svemu rekao Fikret Hodžić, koji je u centru cijele afere? Hodžić se prvo 27. travnja oglasio priopćenjem.

“Kao što je svima poznato respiratori su trenutno najtraženija roba na svijetu pa i najveće i najbogatije države imaju probleme u njihovoj nabavci. Naše zadovoljstvo je tim veće jer smo, iskoristivši svoje relacije i poslovne odnose s partnerima iz Kine ovom nabavkom uspjeli značajno osnažiti naš zdravstveni sistem. Istina, prije nekoliko mjeseci nismo pomišljali da ćemo se baviti i nabavkom medicinske opreme. Ali smo i dovoljno odgovorni da ukazanu priliku iskoristimo, naročito nakon uviđanja da bi bez uključivanja 'FH Srebrene maline', Federacija respiratore mogla čekati, kako je neko od kritičara i dobio informaciju, do septembra ili oktobra. Preuzeli smo odgovornost, svjesni da tako umirujemo vlastitu savjest i vraćamo dug zajednici, a da će biti onih koji će i u humanom poslu i gestu pronaći osnove za napade", navodi se u Hodžićevom priopćenju.

“Posao smo uspješno završili jer poštujemo zakone i procedure, ne petljamo i ne varamo”, naglasio je.

Zanimljivo je da se ta vrsta respiratora može nabaviti i na Facebooku, što je u bh. medijima ilustrirano nizom stranica koje ih prodaju, tako da je teško povjerovati u Hodžićevu priču o uređajima koje je bilo jako teško nabaviti, ali je on uspio jer ima “relacije i poslovne odnose s partnerima iz Kine”.

Patetični post na Instagramu

Dva dana kasnije Hodžić je pokušao s drugim pristupom, indirektno se pozivajući na sentimente koje izaziva genocid u Srebrenici.

"Moje ime je Fikret Hodžić. Sin sam Ibrahima i majke Fikrete, žene koja evo već drugu noć provodi moleći Boga da oprosti onima koji joj zulum čine. Znate, moja majka je žena koja je prošle godine, upravo u mjesecu ramazanu pravila iftar u Srebrenici, na mome gazdinstvu Damiru Mašiću (političaru iz SDP-a, op.a.), mom prijatelju. Da stvar bude čudnija, nije samo on bio na tom iftaru, još mnogo njih je koji danas čujem pišu svašta o meni. Obećao sam bio sebi i onima oko mene da se neću više oglašavati na temu koja je ovih dana udarna vijest u našoj zemlji, ali gledajući ljude koji me istinske vole i njihovu bol odlučio sam ipak nešto još reći", napisao je Hodžić na svom profilu na Instagramu.

Nakon patetičnog uvoda krenula je standardna muljaža pa je Hodžić pozvao da institucije rade svoj posao i istraže nabavu respiratora i “neka ispitaju svaki segment našeg poslovanja od nastanka naše firme”. Vrhunac patetike Hodžić je ostavio za finale svog posta: “Neka Bog čuva ovu zemlju, ljudima u njoj neka moja priča bude opomena da ne ruše tuđe snove i neka ja budem zadnji koji je iz ove zemlje morao otići da bi nekim drugima bilo komotno!"

Hodžić je dobro umrežen unutar SDA

Hodžiću je u BiH prilično komotno, što pokazuje i najnovije otkriće portala Inforadar.ba o tome kako je Srebrena malina od federalnog ministarstva za izbjeglice dobila 200 tisuća KM u okviru pomoći održivom povratku. Ovaj portal naglašava da su Hodžić i ministar Edin Ramić “stranački povezani preko SDA” i da “potiču iz iste regije” BiH.

Cijela afera je daleko od kraja. Istragu o spornoj nabavi pokreće i Komisija za sigurnost Parlamenta Federacije BiH, sigurnosna agencija SIPA je istragu već pokrenula, a mediji istražuju je li Hodžić nabavio posve pogrešnu opremu.

Uprava civilne zaštite tek treba saznati kakve je respiratore dobila

Najnovija je vijest da su respiratori preuzeti sa sarajevskog aerodroma. Po njih je došla već spomenuta Sanita Alagić, pritom se obrušivši na novinare "koji su počeli da rade posao institucija". Dodala je da će "struka dati konačni sud o vrsti respiratora", tako još jednom priznajući da Federalna uprava civilne zaštite zapravo nema pojma što je točno za njih iz Kine uvezao Hodžić.

To nije nimalo iznenađujuće s obzirom na to da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH naknadno dala suglasnost Srebrenoj malini za uvoz respiratora, dva dana nakon što su već došli na sarajevski aerodrom. Ukratko, kaos.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više