Skandal u Kninu: Mesić odbio otići na misu za Domovinu

MISA za Domovinu u crkvi svetog Ante u Kninu održana je bez predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, koji se udaljio nakon završetka svečane ceremonije obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti. Mesić je napustio pratnju predsjednice Vlade Jadranke Kosor i predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića te je otišao iz Knina.

"Nitko se iz Crkve nije ogradio od nedavnog uvodnog komentara Ivana Miklenića u Glasu Koncila u kojem se govori o 'veleizdajniku' s neizravnim aluzijama na Predsjednika Republike", stoji u objašnjenju Ureda predsjednika Mesića te se napominje da predsjednik nije nazočio ni misi za Dan državnosti, 25. lipnja.

Jezerinac se odmah obrušio na Mesića

Crkva je odmah odgovorila na Mesićev nedolazak na misu pa je tako vojni ordinarij Juraj Jezerinac, za oltarom i to za vrijeme mise, rekao da je sudjelovanje državnih dužnosnik na misi više od protokolarnog čina.

"Crkva svoje poslanje u državnim institucijama vidi kao način služenja demokratskom društvu. I sudjelovanje državnih dužnosnika u svetoj misi više je od protokolarnog čina. A svakako je znak da se duhovne vrijednosti cijene i poštuju u hrvatskoj državi", rekao je vojni biskup za vrijeme mise.

Crkva organizirala prosvjede

Podsjetimo, službena Crkva u Hrvata i predsjednik Stjepan Mesić već duže vrijeme nisu u dobrim odnosima, a Pantovčak se često nalazi na meti napada Kaptola. Primjerice, Crkva se nikada nije službeno ogradila od nedavnog prosvjeda protiv predsjednika iako je prigodom podnevne mise u crkvi Sv. Michaela fra Tomislav Dukić u Frankfurtu najavio demonstracije protiv predsjednika Republike Hrvatske.

Glasilo Kaptola, Glas Koncila, često je na prvoj liniji napada protiv Mesića, a često se pod temom problema hrvatskog naroda nameće teza da je Mesić "veleizdajnik" hrvatskog naroda. Štoviše, Ured predsjednika tražio je i službenu ispriku od Kaptola, međutim nikada je nije dobio.

Biskup Jezerinac za "Dom spreman"

Štoviše, Kaptol svaki put kad se ukaže prilika napada instituciju predsjednika kako bi branili stavove Crkve za neodlazak u Jasenovac ili pohod na Bleiburg, a javno se Mesiću spočitavalo kako želi zabraniti Crkvi da govori.

Vojni biskup Jezerinac postao je poznat po svojim redikuloznim citiranjem pjesama Marka Perkovića Thompsona za vrijeme mise, a posebice se istaknuo u vrijeđanju Predsjednika. Mesić je pak više puta upozorio Jezerinca te mu je poručivao da "politika mora van iz vojske".

Prošle godine Mesić je s godišnjeg odmora poručio hrvatskom kleru kako bi i Sveta Stolica trebala reagirati na vojnog ordinarija Jezerinca jer čita pjesmu punu mržnje koja završava sa stihom "Za dom spremni". Jezerinac mu to nikada nije oprostio.

Pročitajte više