Skandal u Sinju: Šef HVIDRA-e uklonio vijenac antifašista sa spomenika palim braniteljima

Foto: Facebook

U SINJU danas novi incident šefa tamošnje HVIDRA-e Dražena Pavlovića, poznatog po tome što je na lanjskoj alki biltenom za posjetitelje izudarao po glavi župana Zlatka Ževrnju. Pavlović je tijekom polaganja vijenaca pred spomenik palim braniteljima u organizaciji Grada Sinja uzeo vijenac koji su položili članovi Udruge antifaštičkih boraca i odnio ga stotinjak metara dalje pred spomenik borcima NOB-a. Predsjednik Udruge antifašista Stipe Samardžić pozvao je policiju i prijavio Pavlovića za kazneno djelo uništenja i oštećenja tuđe stvari.

Antifašiste ne želi ni UHBDDR, ni HVIDRA: NDH je bila međunarodno priznata, nećemo dozvoliti da po njoj pljuju!

Nije samo Pavlović bio uznemiren što je gradonačelnica Sinja Kristina Križanac na današnje polaganje vijenaca pozvala antifašiste. Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata iz Sinja oštro je napala gradonačelnicu. Predsjednik Ante Smoljo poručio joj je da 30. svibanj nije blagdan antifašista i narodne revolucionarne fronte, već dan hrvatskih branitelja Domovinskog rata cetinskog kraja. Smoljo se naročito obrušio na zvijezdu petokraku pod "čijim je okriljem u ime bratstva i jedinstva ubijeno u Domovinskom ratu na tisuće hrvatskih branitelja."

U svom prvom istupu u kojem je izrazio nezadovoljstvo sa pozivom gradonačelnice antifašistima, Smoljo je napisao i sljedeće.

"Ne želimo se previše baviti poviješću, ni povijesnim zbivanjima, ali za nas u UHBDDR-u, hrvatska država, Nezavisna država Hrvatska međunarodno priznata od mnogih država, postojala je i u periodu od 1941. do 1945., a hrvatski narod u Domovinskom ratu od 1991. do 1995., pod vodstvom doktora Franje Tuđmana stekao je svoju državu, slobodnu i neovisnu, uz desetak tisuća poginulih hrvatskih sinova i na desetke tisuća hrvatskih ratnih vojnih invalida. Nećemo dopustiti raznim fumićima, ni pojedinim antifašistima da veličaju Josipa Broza Tita, a pljuju po Nezavisnoj državi Hrvatskoj, a da nakon toga polažu vijence na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata."

Gradonačelnica: Pavlovića ne želim komentirati

Gradonačelnica Križanac potvrdila nam je da je policija danas bila u gradskoj upravi. Pavlovića i micanje vijenca antifašista nije htjela komentirati. Već ranije se oglasila priopćenjem kako na Dan hrvatskih branitelja želi odati počast svim istinskim hrvatskim braniteljima te da ne želi podjelu i politiziranje.

Pavlović: Nije vrijeme da dolaze dok mi polažemo vijence

Pavlović, pak, smatra da antifašistima nema mjesta kraj spomenika palim braniteljima. Vidi to kao provokaciju jer su se branitelji, kaže, borili protiv zvijezde petokrake. Nije vrijeme da dolaze dok mi polažemo vijence, poručio im je Pavlović, koji je par dana nakon likvidacije srbijanskog premijera Zorana Đinđića zaželio tadašnjem predsjedniku Mesiću i premijeru Račanu da što prije sa njim doručkuju. 

Samardžić: Hrvatske države ne bi bilo bez antifašista

Stipan Samardžić neugodno je iznenađen Pavlovićevim potezom. Kaže da su hrvatski branitelji temelj hrvatske države, no njih zasigurno ne bi bilo da nije bilo antifašista. Podsjetio je i kako ima veliki broj branitelja koji su članovi Udruge antifašističkih boraca. Jedan je od njih i jutros bio sa njim na polaganju vijenca. Pavlovića je prijavio za uništenje i oštećenje tuđe stvari jer na vijencu nisu našli lente i svijeću sa hrvatskim grbom.   

Policija protiv Pavlovića diže optužni prijedlog?

U policiji su nam potvrdili da su zaprimili prijavu i da rade na slučaju. Čini se kako će protiv Pavlovića dignuti optužni prijedlog zbog prekršaja članka 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Tko na javnom mjestu vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana, kaznit će se novčanom kaznom od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

Pročitajte više