Skandal u Splitu: Direktorima Željezare pola optužnice ušlo u zastaru!

BIVŠI čelnici splitske Željezare, direktor Pero Antunović i član Uprave Dalibor Bačić danas su se pojavili kod sutkinje Ivone Rupić na početku suđenja za sklapanje štetnih ugovora i peglanje poslovnih kartica za osobne potrebe, čime je tvrtki nanijeta šteta od 1,745 milijuna kuna. Slučaj je aktivan već cijelo desetljeće, djela za koja se dvojica terete datiraju s kraja 90-ih!  

Gdje je nestalo 10 milijuna?

Kako se postupak odužio van granica zdravog razuma, tri od šest točaka optužnice palo je u zastaru. Kaznena prijava podnijeta je još 2000. godine, optužnica je postala pravomoćna tek nakon pet godina i brojnih vještačenja, a splitski Županijski sud tek započinje sa suđenjem.

I Antunović i Bačić tvrde da nisu krivi, obranu će iznijeti na kraju. Nešto je novinarima imao dobaciti Antunovićev odvjetnik Slobodan Mikulić, koji dosta emotivno doživljava postupak protiv svog klijenta. "Morat ćete pitati novinare gdje je nestalo 10 milijuna kuna" upozorio je Mikulić sutkinju mašući (starim) člancima o aferi, koji su baratali puno većom štetom od optužene. Rupićka mu je preporučila da izjave daje van sudnice.

Poslovnim karticama plaćali zimovanja, ljetovanja, zlato, parfeme i tehniku

Antunovića i Bačića terete da su poslovne kartice peglali za osobne potrebe. Antunović je tako platio obiteljska ljetovanja i zimovanja, zlatninu i parfeme u vrijednosti od gotovo 100 tisuća kuna. Bačić je, pak, nabavio glazbenu opremu za 50 tisuća kuna.

Terete ih i za sklapanje štetnih ugovora iz 1998. godine s Valjaonicom čelika u Kumrovcu u Vodogradnjom Imotski. Firme su loše stale, bile su u blokadi, kasnije su završile i u stečaju, a optuženici su ipak s njima poslovali.

Direktori spali na plaću od tisuću eura?!

Direktori su sudu predstavili i svoja sadašnja zanimanja te prihode. Antunović je za 7 tisuća kuna mjesečno koordinator regije u zagrebačkom Inspektu, a Bačić za 8 i pol tisuća kuna šef poslovnice riječkog Jadroagenta. Antunović tvrdi da je unaprijedio poslovanje Željezare te stao na kraj krupnom kapitalu. Nije se, tvrdi, moglo drugačije poslovati nego preko kartica jer je račun Željezare bio blokiran.

Pročitajte više