Crna Gora će podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Foto: EPA

Crnogorski premijer Milojko Spajić najavio je da će Crna Gora podržati rezoluciju o Srebrenici kada dođe na dnevni red Opće skupštine Ujedinjenih naroda. 

“Crna Gora je sto posto usklađena s europskom vanjskom, sigurnosnom i obrambenom politikom. Glasat ćemo za sve rezolucije koje osuđuju genocide i zločine na prostoru bivše Jugoslavije, upravo ovu rezoluciju koju imamo ispred nas, Srebrenicu, glasat ćemo za", rekao je Spajić.

Istaknuo je da se vladajuća koalicija, koju čine desne i prosrpske stranke “koalicijskim sporazumom obavezala voditi proeuropsku politiku”.

Predložili dva amandmana

Rekao je i da je vlada Crne Gore “u konzultacijama sa saveznicima” predložila dva amandmana na rezoluciju UN-a u kojima se ponavlja da je krivica za zločin genocida individualizirana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini.

Drugi amandman “potvrđuje nepovredivost Daytonskog sporazuma u svim njegovim odredbama.“

Rezolucija o Srebrenici, čiji su formalni predlagatelji Njemačka i Ruanda, poziva da se 11. srpnja uspostavi kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Ona još jednom osuđuje sve postupke kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, ističe važnost dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni i poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi.

Rezolucija o Srebrenici koja će doći pred Opću skupštinu UN-a podigla je tenzije u Crnoj Gori.

Dio vladajućih je protiv

Socijalistička narodna stranka, umjerena prosrpska stranka koja ima dva ministra u Spajićevoj vladi, priopćila je da njeni ministri neće podržati platformu crnogorskog MVP-a prema kojoj će Crna Gora u UN-u podržati rezoluciju.

Također prosrpska Demokratska narodna stranka, koja je dio Mandićeve koalicije Za budućnost Crne Gore, ustvrdila je da će podrška rezoluciji o Srebrenici nanijeti nepopravljivu štetu srpskom i crnogorskom narodu u Crnoj Gori te uvesti zemlju u društveno-političku nestabilnost i dodatnu polarizaciju.

Majke Srebrenice ranije su se zahvalile Spajiću na tome što će Crna Gora u Ujedinjenim narodima podržati rezoluciju o Srebrenici.

Pročitajte više