Skandal u Splitu: Policija traži tko je pjevao Juru i Bobana i smještao Srbe na vrbe

DRŽAVNO odvjetništvo danas je naložilo splitskoj policiji prikupljanje informacija i obavijesti o izgredu na koncertu "Četiri prijatelja za Četvrtu", održanom nedavno u Spaladium areni na Dan 4. brigade. U jednom trenu, dok su se čekali izvođači, začulo se zborno pjevanje nepoćudnog sadržaja! Iz više stotina grla zaorilo se u slavu Jure i Bobana, dok su se Srbi smještali na vrbe. Neugodna situacija odaslana je u eter posredstvom Hrvatskog radija Splita. Nekim slučajem, u gradu podno Marjana, zatekao se i potpredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac. Vozi čovjek i ne može vjerovati što sluša na državnom radiju za kojeg se plaća pretplata!

"Pa jel` ovo baš moramo slušat?", nije mogao sebi od šoka doći Uzelac. Napisao je otvoreno pismo, izvijestio meritorna državna tijela, a čuo se i s rukovodstvom HRT-a, od kojih je zatražio očitovanje i objašnjenje nakon što ih je informirao da će o svemu izvijestiti javnost. Traži pronalaženje počinitelja i odgovarajuće sankcioniranje, budući da je povrijeđen niz Zakona.

"Nisam se bavio postupcima nadležnih državnih tijela, vjerujem da svi rade svoj posao", kratko je komentirao Uzelac ovaj neugodni skandal.

Minorni incident?

Policija će u sklopu obrade zatražiti snimku programa Radio Splita, a vjerojatno će se raspitati postoji li i kakav (dodatni) video zapis koji bi im pomogao da dođu do onih što su slavili ustaške bojovnike.

Organizatori koncerta na kojem su nastupili Thompson, Zečić, Mate Bulić i Grdović tvrde da je riječ tek o minornom incidentu koji je okončan promptnom reakcijom zaštitarske službe.

Glasnogovornik HRT-a Janoš Roemer kaže da su odmah prekinuli prijenos i pustili glazbu kad su shvatili da nešto nije u redu. Kad se stišalo, prijenos su nastavili. Prekid bi bio, kaže, tek zadnja mjera. Ipak, ubuduće će tražiti garancije od organizatora "nezgodnih" koncerata. Ako ne dobiju jamstva, prijenosa neće biti, kaže Roemer.

Dragan Miljuš
Foto: Vladimir Dugandžić/Cropix

Pročitajte više