"Skandalozno je da Vlada nema namjeru povući homofobični udžbenik za vjeronauk"

PRIOPĆENJEM koje potpisuju koordinatorica lezbijske grupe Kontra te koordinator Iskoraka, Kontra je izvijestila kako su dobili od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa dopis u kojemu se jasno daje do znanja da nemaju namjeru povući "sramotni udžbenik" "S Kristom u život".

Kontra navodi kako se u udžbeniku za vjeronauk, između ostaloga, navodi sljedeće: "Svjesni smo ipak činjenice da neki ljudi osjećaju privlačnost prema osobama istoga spola. Medicina i psihologija pronalaze različite uzroke, do kraja neistražene, takvom ljudskom stanju. Crkvena je predaja uvijek tvrdila da su 'čini homoseksualni u sebi neuredni'. Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kom slučaju ne mogu biti odobreni“ (KKC 2357). "Ne biraju oni svoje homoseksualno stanje; ono za većinu njih predstavlja kušnju."

Kontra pojašnjava kako homoseksualnost nije neistraženo ljudsko stanje, nego jednako vrijedna varijacija ljudske seksualnosti kao što je i heteroseksualnost, što je stav mjerodavnih svjetskih (Svjetska zdravstvena organizacija) i hrvatskih institucija (Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Hrvatska liječnička komora). "Navođenje da se radi o posebnom ljudskom stanju, s naglaskom na traženje medicinskih i psiholoških uzroka, sugerira upravo suprotno; da se radi o anomaliji, odnosno bolesti, te je protivno nizu međunarodnih i nacionalnih propisa koji reguliraju zabranu diskriminacije i pravo na potpunu i točnu informaciju", kažu u priopćenju.

"Ministarstvo se u svom odgovoru uopće nije osvrnulo na homofobični sadržaj udžbenika, te se isključivo bavilo opisivanjem procedure donošenja svih, pa tako i navedenog udžbenika. Time je Vlada Republike Hrvatske dala jasno do znanja da nema namjeru poštovati vlastite zakone koji se tiču zaštite od diskriminacije, te da ju nije ni najmanje briga što djeca uče iz diskriminativnih udžbenika pogrešne informacije", dodaje se.

U Kontri i Iskoraku smatraju kako je skandalozno da je njihov zahtjev na Međunarodni dan borbe protiv homofobije zaprimio predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade RH, a da je nakon toga uslijedio ovakav odgovor. 

"Vezano uz ovaj slučaj tražimo reakciju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te ćemo se obratiti međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava", zaključuju.

Pročitajte više