Švedska i Danska dale jamstvo za kredit skandinavskoj aviokompaniji

Ilustracija: EPA

SKANDINAVSKA zrakoplovna kompanija SAS priopćila je danas da je potpisala sporazum o trogodišnjem kreditnom jamstvu od 3,3 milijarde kruna u kojem najveći udio imaju švedska i danska vlada kao ključni dioničari.

"Sporazum jača našu financijsku poziciju u teškom razdoblju kada je većina naše flote prizemljena“, rekao je glavni financijski direktor SAS-a Torbjorn Wist.

Švedska i Danska imaju po 15 posto udjela u SAS-u

Švedska i Danska imaju po 15 posto udjela u SAS-u, a jamstvo su obećale u ožujku, kada je većina zračnog prometa obustavljena zbog pandemije koronavirusa.

Prije tjedan dana SAS je najavio da će pokrenuti postupke koji bi trebali rezultati ukidanjem polovine radnih mjesta, njih 5000 s punim radnim vremenom, uz prosječni otkazni rok od šest mjeseci. O toj će mjeri razgovarati sa sindikatima i drugim akterima, u skladu s važećim zakonima o radu u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.

Zrakoplovna kompanija priopćila je kako je kreditna jamstva danas odobrila Europska komisija

"U predstojećem razdoblju i dalje ćemo biti fokusirani na smanjenje troškova i na traženje dodatne podrške skandinavskih vlada kako bi SAS zadržao poziciju vodećeg pružatelja važne zrakoplovne infrastrukture u Skandinaviji“, kazao je Wist.

Zrakoplovna kompanija priopćila je kako je kreditna jamstva danas odobrila Europska komisija. Zajmove su koordinirale četiri skandinavske banke – SEB, Danske Bank, Nordea i Swedbank. SAS navodi i da s norveškom vladom razgovara o dodatnih 165 milijuna dolara pomoći.

Pročitajte više