Škare Ožbolt o Turudiću: Sanader mi je rekao: "Imenuj ga za suca, to je naš dečko"

Foto: FaH, Screenshot: N1

Vesna Škare Ožbolt gostovala je na N1 televiziji, gdje je komentirala aferu Turudić.

"Ovo je jako, jako tužno. Neki moji prijatelji kažu da uživaju čitajući ove poruke, ovo je potpuno drugačiji oblik afere nego što smo navikli. Iz dosad objavljenih SMS-ova, vidi se da je doista riječ o opasnim pričama. Nisu metoda kojom se dolazi na neku funkciju. Pritom mislim na ove izraze "naša, vaša sutkinja", rekla je Vesna Škare Ožbolt.

"Glavni državni odvjetnik je moralna vertikala društva. Tako bi barem trebalo biti"

Što će biti posljedica ovog, upitana je Škare Ožbolt.

"Posljedica ovog je da kriteriji za Glavnog državnog odvjetnika nakon ovoga padaju. Oni su sad puno niži nego su prije bili. Kako objasniti da ste maknuli Glavnog državnog odvjetnika Jelenića jer je bio u članstvu masona, šeficu Uskoka zbog neke prometne situacije, kako objasniti Žganjera koji je otišao samo u jednu emisiju pa je bio smijenjen? Potpuno bizarni razlozi u odnosu na ovo.

Ovdje postoji 505 razloga da ga se ne imenuje, a imenuje ga se. Padaju standardi, kriteriji, ali i pravna država. Ako vam hrpa SMS-ova i mobitel Josipe Rimac odradi više posla nego što je odradio cijeli represivni aparat u ovoj zemlji, onda se postavlja pitanje kako funkcioniramo."

"Mobitel Josipe Rimac je odradio više posla nego cijeli represivni aparat ove zemlje"

Dodaje da SMS-ovi pokazuju sliku hrvatske vladajuće politike kako to funkcionira – "ja tebi, ti meni. Pritom su sve strukture vlasti u toj igri i u tom mobitelu."

Govoreći o njezinom odbijanju imenovanja Turudića za predsjednika Županijskog suda, otkrila je: "U vrijeme kad nisam htjela imenovati Turudića za predsjednika Županijskog suda, imala sam ozbiljne razloge zašto ne, a tad nije bilo ovakvih provjera, pa sam bila smijenjena samo zato jer ga nisam htjela imenovati. Tada je izbor, imenovanje i razrješenje sudaca bilo u nadležnosti min pravosuđa. sve odluke koje sam donosila, koordinirala sam sa sudbenom vlašću, tj predsjednikom vrh suda.

"Sanader mi je za Turudića napisao na papir: "Naš dečko, imenuj ga"

Bilo je nekoliko puta naglašeno da Turudić želi biti predsjednik, zastupali su ga i Sanader i Šeks. Sanader je na papir napisao: "Naš dečko, imenuj ga. I.S.", u desnom gornjem kutu. Nisam ga imenovala jer Vrhovni sud nije bio za njega, nisu to napisali, ali su dali do znanja."

Na pitanje o njezinoj smjeni, koja je uslijedila jer na zahtjev Ive Sanadera nije imenovala Ivana Turudića za predsjednika Županijskog suda, Škare Ožbolt je ispričala:

"Jednom sam uspjela odgoditi odluku, ali me ona dočekala 26. 12. 2005. navečer kad su me zvali Šeks i Sanader i tražili da donesem tu odluku koju je trebalo potpisati.

"Sanader mi je rekao da ga imenujem ili snosim posljedice"

Opirala sam se u tom razgovoru dva sata, na kraju mi je Sanader rekao da ga ili imenujem ili snosim posljedice. Ja sam 27. ujutro imenovala Mirjanu Rigan. U moj ured je ujutro došao Mladen Bajić, pokazala sam mu papir i ona je rekao – imate petlje.

Nakon toga je bio sastanaka s predsjednicima sudova, moje imenovanje je izazvalo aplauz jer su svi znali što je posrijedi. Nakon toga se događalo sve što se događalo, Sanader više nije premijer, Turudić mu sudi i donosi odluke osuđujuće za Sanadera. Danas je to glavni argument zašto je on kandidat za Glavnog državnog odvjetnika."

Pročitajte više