ŠKARE OŽBOLT POSJETILA HRVATSKE PRITVORENIKE U SCHEVENINGEN

Hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u petak je u pritvoru Haaškog suda (ICTY), u Scheveningenu, posjetila generale Ivana Čermaka i Mladena Markača, a razgovarala je i s Tihomirom Blaškićem i Paškom Ljubičićem.

"Obišli smo generale Markača i Čermaka, razgovarali smo i s Tihomirom Blaškićem i Paškom Lubičićem. Osjećaju se dobro i čekaju sudsku odluku i mislim da će biti sve u redu", kazala je ministrica nakon posjeta pritvoru.

Generali Čermak i Markač, po njezinim riječima, s optimizmom očekuju odluku Sudskog vijeća, nakon jučerašnje rasprave o njihovom zahtjevu za privremeno puštanje na slobodu.

Na raspravi se tužiteljstvo usprotivilo njihovom oslobađanju do početka suđenja, uvjetujući svoj pristanak obavljanjem dodatnog razgovora s optuženima dok su u pritvoru. Branitelji Čermaka i Markača odbacili su taj zahtjev tužiteljstva i osporili njegovu pravnu osnovanost, a pred Vijeće su iznijeli uvjerljive argumente da njihovi branjenici ispunjavaju sve uvjete za puštanje iz pritvora. Na raspravi je ministrica Škare Ožbolt iznijela usmeno jamstvo Hrvatske vlade potrebnu za pozitivnu odluku Sudskog vijeća.

Zdravstveno stanje Tihomira Blaškića, po riječima Škare Ožbolt, je znatno poboljšano i on je u dobroj kondiciji.

General Blaškić jako dobro izgleda i čini mi se da je zdravstveno stanje puno bolje no što je bilo", rekla je.

Blaškić, kako je dodala, čeka još neke medicinske pretrage ali je sada "u dobroj fizičkoj kondiciji".

Nakon pritvora u Scheveningenu, ministrica Škare Ožbolt posjetila je Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu gdje će s predsjednikom suda Gilbertom Guillaumeom razgovarati o stanju u postupku pokrenutom po tužbi Hrvatske protiv bivše SR Jugoslavije (danas Srbija i Crna Gora) za genocid.

Poslijepodne će se ministrica Škare Ožbolt sastati s predsjednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodorom Meronom.

Na sastanku će biti govora o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, najavljenom prepuštanju dijela haaških predmeta hrvatskom pravosuđu i o mogućnosti da Hrvatska bude pravno zastupljena u postupcima protiv generala Čermaka i Markača i postupku po novoprimljenim optužnicama za bivše vojne i političke čelnike vojnike Hrvata u BiH kako bi mogla pobijati politički neprihvatljive dijelove tih optužnica.

Hrvatski premijer Ivo Sanader je predsjedniku ICTY-a Meronu nakon podizanja optužnice protiv Čermaka i Markača uputio pismo u kojem je najavio sudjelovanje hrvatske vlade u postupku kako bi se opovrgnule točke optužnice koje govore o udruživanju tadašnjih čelnika Hrvatske u zločinački pothvat s ciljem etničkog čišćenja.

(Hina) xdh ysd

Pročitajte više