Skidanje zastava s Narodnog trga zadarskog gradonačelnika koštalo fotelje

ŽIVKO KOLEGA nije dobio priliku da uči iz svojih grešaka. Zadarskom gradonačelniku "afera zastave" na kraju je ipak došla glave; HDZ će na lokalne izbore s friškim, proeuropskim kadrom.

Zadarski Gradski odbor HDZ-a na sjednici je odlučio da Kolegu neće kandidirati za gradonačelnika. Umjesto njega u vatru je gurnut Zvonimir Vrančić, napredniji i liberalniji kandidat, kojeg Zadrani poznaju i kao ravnatelja Opće bolnice, bivšeg predsjednika Košarkaškog kluba Zadar i predsjednika Gradskog vijeća. No, posebno je zanimljivo spomenuti kako je HDZ-ov kandidat jedno vrijeme bio član Hrvatske narodne stranke.

Vrhuška zadarskog HDZ-a shvatila je da Kolegu mora ukloniti nakon Svjetskog rukometnog prvenstva, kad je njegov gaf s uklanjanjem zastava s Narodnog trga privukao pozornost svih europskih medija. Kolega se poslije pravdao kako je "srpsku zastavu bolje skinuti nego da je na Trgu netko zapali", ali šteta je bila počinjena. U tom trenutku postalo je jasno da je zadarski gradonačelnik politički mrtav, a te su se prognoze sada i obistinile. Naime, Božidar Kalmeta je u ožujku prošle godine svih uvjeravao kako će upravo Kolega odraditi još jedan mandat u gradonačelničkom uredu, ali okolnosti su se u međuvremenu promijenile.

HDZ u lokalne izbore ulazi s puno samopouzdanja, Zadar je uvijek bio snažna baza vladajuće stranke, a Ana Lovrin naglašava kako se već u prvom klubu očekuje apsolutna pobjeda pa tako i apsolutna većina vijećnika u Gradskom vijeću.

P.V.
Foto: eZadar

Pročitajte više