Skijaši stižu u Italiju, gotovo dvije sezone im je uništila korona

SKIJAŠI su se ovog vikenda vratili na padine talijanskih Alpa nakon dvije sezone koje je uništila pandemija covida-19 i unatoč prijetnji koju sada predstavlja varijanta omikron. 

Nekoliko skijališta je već prošlog vikenda pokrenulo svoje žičare, poput Cervinie i Cortine d'Ampezzo, ali sezona je zaista počela u subotu, 4. prosinca, u cijelom alpskom lancu. 

Planinski svijet se nada da će izbrisati noćnu moru dviju prethodnih sezona obilježenih karantenama i ograničenjima kretanja iz jedne u drugu regiju.

"Ovo će biti godina nastavka skijanja nakon zatvaranja zbog pandemije, koje je posebice teško pogodilo ovaj sektor, koji nije radio uopće tijekom zime 2021. ni prethodne 2019./2020." naglasila je u priopćenju predsjednica Nacionalne udruge operatera žičara Valeria Ghezzi. 

U Bormiju, u Lombardiji, ljubitelji zimskih sportova su bili u velikom broju na skijaškim stazama tijekom produženog vikenda zbog blagdana Bezgrešnog začeća, neradnog u Italiji. Za pristup žičarama potrebna je covid-potvrda, a izvan skijaških staza obvezna je maska.  

Talijanska vlada obvezala se financijski podržati skijašku industriju, ali sredstva kasne. 

U slučaju novog vala, najzahvaćenije regije mogle bi se ponovo zatvoriti, a kretanja iz regije u regiju zabraniti, osim nužnih.

Za sada Italija, gdje je u pandemiji umrlo više od 134.000 oboljelih, ima manje od 10.000 novozaraženih dnevno, tri do četiri puta manje od Francuske. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više