Širi se objava škole koja ima ženski i muški kutak. Za učenice piše: "Čisti, peglaj"

Screenshot: Facebook

NA stranici na Facebooku Seksizam naš svagdašnji objavljen je post u kojem se proziva OŠ Draganići iz okolice Karlovca.

"Ako negdje za seksizam i rodne podjele ne bi smjelo biti mjesta, onda je to u školi, no netko u OŠ Draganići očito misli drukčije pa je ista dobila kutak za stereotipnu podjelu poslova", napisali su na Seksizam naš svagdašnji.

Status ide uz fotografije koje je na svom Facebooku navodno podijelila OŠ Draganići, uz poruku da se hvale novim prostorom za domaćinstvo. Fotografije više nema na njihovom Facebooku, no s obzirom na to da su upozoreni na nju, očito su je uklonili.

Na fotografijama koje je podijelio Seksizam naš svagdašnji vidi se da je jedan dio prostora pretvoren u ženski kutak, a drugi u muški kutak.

U ženskom kutku se djevojčicama poručuje: "Posloži, čisti, kuhaj, stvaraj, zamuti, peci, šivaj peglaj." U muškom kutku su pak ove naredbe: "Razvrstaj, posloži, rastavi, sastavi, oboji, popravi, zašarafi, izumi."

Patrijarhalna podjela poslova

Riječ je o prilično patrijarhalnoj podijeli poslova na muške i ženske.

Treba li učiti dječake da je posao žene da kuha i pegla, a njegov ne? Treba li djevojčicama poručivati da one nisu za izumitelje, već za čišćenje?

Index se obratio OŠ Draganići za komentar. Tajnica s kojom smo razgovarali rekla je da ravnateljica Marica Jurić nije tu i da ona ništa ne zna te nas je uputila da pošaljemo upit. To smo i učinili, a odgovor škole smo dobili sat vremena nakon objave ovog teksta, te ga ispod objavljujemo.

Odgovor škole: Sve je počelo s uređenjem prostora za domaćinstvo

"Osnovna škola Draganići od ove godine započela je za izvođenjem izvannastavne aktivnosti domaćinstvo koju smo dosad provodili isključivo u vanjskom prostoru Škole (sadili voćke, formirali voćnjak, uređivali školski park). Razlog tome je zato što nismo imali adekvatan unutarnji prostor niti potrebne alate i pribor", navode.

"U međuvremenu smo postali partneri jednom projektu kojim su nam osigurana novčana sredstva za tri mini projekta u svrhu aktivnog sudjelovanja učenika u procesima donošenja odluka u lokalnoj zajednici i školi. Jedna od ideja projekta je uređenje prostora za domaćinstvo, koji bi saživio od sljedeće školske godine", nastavljaju.

"U sklopu naše škole imamo balkon koji služi kao spremište i cilj je bio iskoristiti prostor za navedenu izvannastavnu aktivnost. U svrhu  prezentiranja projektne ideje željeli smo da se prostor ispuni potrebnim aparatima, predmetima, materijalima, priborom itd. koji bi bili dostupni svim zainteresiranim učenicima škole. Nikako nam nije bio cilj podijeliti aktivnosti na „muške“ i „ženske“, već je namjera bila odvojiti svaki radni kutak zasebno. Jedan kutak odnosio bi se na tehnički dio gdje bi držali alat, lijepili, spajali, bušili i sl. Drugi kutak sadržavao bi pribor i namirnice koji se koriste u kuhinji jer svima je jasno da kuhača ne može stajati uz bušilicu (higijena, lakša snalažljivost)", ističu.

"Nehotično i nesvjesno je radna inačica označena stereotipnom rozom bojom i dobila naziv ženski kutak"

I evo objašnjenje.

"Nehotično i nesvjesno, radna inačica prostora za domaćinstvo označena  je tradicionalno stereotipno rozom i plavom bojom te je dobila naziv  muški i ženski kutak. Namjera nam nije bila odvajati niti ograničavati  želje i potrebe učenika, namjera nam je bila da se svatko, sukladno  vlastitim interesima i sposobnostima okuša u jednom i drugom kutku. Facebook stranica naše škole inače nam služi za neformalnu  komunikaciju sa zainteresiranom javnošću i putem nje željeli smo  podijeliti ideju projekta za koji smatramo da bi nam bio koristan i 
potreban. Nakon neprimjerenih komentara nekolicine pratitelja facebook stranice,  spornu objavu odlučili smo ukloniti.

OŠ Draganići se ispričava

"U našoj se školi poslovi i aktivnosti ne dijele na muške i ženske, a roditelji dosad nikad nisu imali primjedbi", navode.

"Ovim putem se ispričavamo svima koje smo na bilo koji način uvrijedili", zaključuju u izjavi za Index OŠ Draganići.

Pročitajte više