KORONAVIRUS

Škole su prešle na online nastavu, zašto nisu i svi fakulteti?

Foto: Pixsell/Ivo Cagalj/Goran Stanzl

U ČETVRTOM smo tjednu obustave nastave i održavanja iste preko interneta, a iako se puno govorilo o takvom tipu nastave u osnovnim i srednjim školama, gdje postoje određene poteškoće, ali se nastava ipak odvija, s fakultetima je druga priča. Indexu se javilo dosta studenata koji su nam se požalili da profesori ne održavaju nastavu online.

"U medijima se puno priča o online nastavi u osnovnim i srednjim školama, no nitko ne priča o fakultetima. Što je s nama studentima? Profesori apsolutno ne obavljaju svoj dio posla s online nastavom i prave se da koronavirus, potres i ostale nedaće nisu zadesile i nas studente. Ako pojedinačno prozivamo profesore bilo dekanu ili prodekanu za nastavu, dobro znamo kako će se prema nama odnositi", stoji u mailu koji su Indexu poslali zabrinuti studenti.

Studenti kritiziraju profesore

Jedan od osnivača Štreberaja (studentske Facebook stranice i YouTube kanala gdje se dijele besplatne instrukcije), David Hudeček, koji je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu, u videu na YouTube kanalu Štreberaja kritizirao je sve profesore koji ne drže online nastavu i objavljuju samo prezentacije.

Ministarstvo: Poslali smo im upute, oni imaju svoju autonomiju

Index je kontaktirao Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a oni su nam odgovorili da su svima poslali upute, ali da sveučilišta imaju svoju autonomiju.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je, navode nam, 13. ožujka 2020. godine, svim visokim učilištima dostavilo upute o obustavi nastave te upute za održavanje nastave na daljinu. Visoka učilišta upućena su, ističu, da žurno aktiviraju sve komunikacijske kanale kao i javno dostupne resurse za održavanje nastave na daljinu te o tome izvijeste studente i nastavnike.

Dodaju kako su 19. ožujka 2020. godine donijeli Odluku o izmjeni Odluke o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu kojom se upućuju visoka učilišta da nastavu na daljinu moraju kontinuirano i nesmetano održavati.

Ministarstvo tvrdi da većina visokih učilišta izvodi nastavu

"Stoga se očekuje da se visoka učilišta prilagode i izvode nastavu u skladu s predviđenim planom i programom na daljinu te u skladu s tim provode i vrednovanje ishoda učenja putem digitalnih alata, a što velika većina visokih učilišta provodi i o tome redovito, na tjednoj osnovi, izvještava Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Dok je osiguravanje uvjeta za nesmetano održavanje nastave u sustavu osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja u nadležnosti i odgovornosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, visoko obrazovanje je, kao jedna od temeljnih ustavnih sloboda, u nadležnosti i odgovornosti sveučilišta", kažu nam u Ministarstvu.

Navode kako su svjesni toga da se određene nastavne aktivnosti, zbog objektivnih razloga, ne mogu u cijelosti provoditi, kao što su laboratorijske vježbe za koje je potrebna određena oprema, kliničke vježbe koje se odvijaju u zdravstvenim ustanovama ili studentska praksa kod poslodavaca koji su privremeno obustavili svoju djelatnost.

"Međutim, vjerujemo da će sveučilišta, u okviru svoje ustavne autonomije i akademske samouprave, iznaći načina kako da reorganiziraju izvedbene planove i programe tako da se one aktivnosti koje se u nastalim okolnostima ne mogu izvoditi, odgode dok se za to ne ostvare uvjeti, dok će se u ovom razdoblju usredotočiti na teorijske oblike nastave koju je moguće izvoditi u cijelosti na daljinu", kažu nam u Ministarstvu.

Čekamo odgovore sa Sveučilišta

Upite smo poslali i Sveučilištima u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, a odgovore još nismo dobili.

Razgovarali smo i s jednim profesorom s Hrvatskih studija koji nam je rekao na koji način provodi nastavu na daljinu te da je dobio povratne informacije od svojih studenata da neki profesori uopće ne rade sa studentima, a da neki loše rade.

Profesor s faksa opisao svoje iskustvo

"Nama su dane upute da se služimo Merlinom, a i da možemo i drugim digitalnim alatima po vlastitom izboru. Od objave prelaska na online nastavu komunicirao sam sa studentima preko mailing i Facebook grupa koje sam već ranije za svaki slučaj napravio. U nastavi koristim Merlin, Zoom, Google Classroom i MS Teems. Održavam nastavu redovito, odaziv studenata je vrlo visok, a reakcije odlične. Oni bi da ovako radimo ubuduće i da se u učionice ne vraćamo. No, moram reći da se meni na ovaj način posao višestruko povećao", rekao nam je profesor.

Spomenuo nam je i reakcije studenata na ostale profesore.

"Koliko sam shvatio iz njihovih reakcija, ima ponekih koji ne rade uopće ili vrlo loše po njihovom mišljenju. Sa mnom su u komunikaciji svaki dan, a to sigurno ne radi veći broj kolega", rekao nam je.

Pročitajte više