Školski sindikat: Neprihvatljivo je da svi nastavnici dolaze u škole

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

SINDIKAT ZAPOSLENIKA U HRVATSKOM ŠKOLSTVU - PREPOROD uputio je otvoreno pismo Davoru Božinoviću, načelniku Stožera civilne zaštite u kojemu navode kako je neprihvatljivo da nastavnici moraju biti u školama.

Pismo prenosimo u cijelosti

"Poštovani g. Načelniče!

Nakon što je stupila na snagu odluka Stožera o dvotjednoj obustavi nastave u osnovnim i srednjim školama, te nakon što je odlučeno da sve zaposlenice i svi zaposlenici, za vrijeme obustave odgojno-obrazovnog procesa,  moraju biti na svojim radnim mjestima, suočeni s brojnim upitima iz naših podružnica kojima se ukazuje na neprihvatljivost i  štetnost spomenutog rješenja, pozivamo Vas na žurno preispitivanje odluke Stožera u dijelu koji se odnosi na obvezu zaposlenika.

Predlažemo sljedeće:

Za prihvatom učenika,  a samim time i potrebom angažiranja zaposlenica i zaposlenika u školama, u srednjoškolskim ustanovama nema nikakve potrebe.  Obveza bi se mogla odnositi tek na izvršitelje onih poslova koji se, npr. u slučaju štrajka, ne smiju prekidati.

Broj, za vrijeme obustave nastave, zaposlenica i zaposlenika koji su dužni dolaziti na posao, u osnovnoškolskim ustanovama bi ovisio o broju učenica i učenika koji dolaze u školu.

Obveza dolaska na posao bi se ravnomjerno rasporedila među zaposlenicama i zaposlenicima. Za odluku o broju zaposlenica i zaposlenika koji dolaze na posao, kao i za osiguranje ravnomjernog raspoređivanja obveze dolaska na posao, zadužen je ravnatelj školske ustanove.

Nastava na daljinu, upriličena za učenike osnovnih i srednjih škola, uklanja potrebu za dolaskom na posao većine zaposlenica i zaposlenika. Ukoliko  bi se ipak javila, u okviru provedbe nastave na daljinu,  potreba za angažiranjem pojedinih zaposlenica i zaposlenika, ravnatelj bi na posao pozvao neophodne zaposlenice i zaposlenike.

Ukoliko bi bili prihvaćeni izneseni prijedlozi, smanjila bi se mogućnost širenja zaraze na radnom mjestu među zaposlenicama i zaposlenicima školskih ustanova. Također, umanjili bi se izgledi za stjecanje zaraze  u javnom prijevozu  za vrijeme dolaska na posao i odlaska s posla zaposlenica i zaposlenika. Dolaskom na posao samo onih zaposlenica i zaposlenika koji su neophodni za funkcioniranje školske ustanove u izvanrednoj situaciji, smanjili bi se nepotrebni troškovi.

U nadi da ćete, gospodine Načelniče, imati razumijevanja za ove primjedbe Sindikata Preporod, srdačno Vas pozdravljamo.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod"

 

Pročitajte više