Skopje: Makedonija i dalje u antiterorističkoj koalilciji

UBOJSTVO makedonskih građana u Iraku ne dovodi u pitanje sudjelovanje Makedonije u međunarodnoj antiterorističkoj koaliciji, niti aktivnosti makedonskih vojnika u Iraku, izjavila je u srijedu ministrica vanjskih poslova Makedonije Ilinka Mitreva.

Ona je, na konferenciji za novinstvo u Skopju, odbacila pisanje nekih medija po kojima su makedonske vlasti dobile neke zahtjeve otmičara pogubljenih Makedonaca.

Neki mediji su također komentirali da bi pogubljenje Makedonaca mogao biti odgovor otmičara na posjet američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda Skoplju prije deset dana kad je predao odličja makedonskim vojnicima za uspješno sudjelovanje u antiterorističkoj koaliciji. Makedonija u Iraku ima postrojbu od 32 vojnika i prema priopćenju Ministarstva obrane svi su na sigurnom.

Mitreva je inače izvjestila da je u Katar i Irak upućen tim stručnjaka koji bi trebao prikupiti dokaze o eventualnom pogubljenju dvojice makedonskih radnika, saznati nešto o trećem otetom i pripremiti put za povratak ostalih 19 sugrađana.

U Makedoniji još uvijek postoji nevjerica u istinitost vijesti o pogubljenju dvojice njenih građana u Iraku.

Drama dvadesetak makedonskih građana koji su otišli u Irak početkom kolovoza da bi radili za jednu američku tvrtku počela je već 21. istog mjeseca kada su trojica Makedonaca bila oteta na cesti za Bagdad. O jednom od njih još se ništa ne zna.

Pročitajte više