Skoplje: Načelnik glavnog stožera HV u službenom posjetu Makedoniji

NAČELNIK Glavnog stožera Hrvatske vojske general Josip Lucić sa suradnicima boravi u ponedjeljak u službenom posjetu Makedoniji, gdje je prije podne sa svojim domaćinom, načelnikom Generalštaba makedonske vojske Đorđijem Bojađievim razgovarao o promicanju međusobne suradnje, a razmijenjena su iskustva o pripremama za buduće članstvo u NATO-u.

Kako je priopćilo makedonsko ministarstvo obrane, Bojađiev je na kraju razgovora izjavio da će prioritet u suradnji biti obuka i obrazovanje u svim rodovima vojske i tehnička suradnja između vojnih zrakoplovstava dviju vojski.

General Lucić je istaknuo da Jadranska povelja i dosadašnja suradnja potvrđuju dobre odnose između dviju zemalja na vojnom planu, koji će biti produbljeni novim oblicima suradnje u području obuke i obrazovanja, posebno razmjenom obuke vojnih pilota. On je naglasio kako obje vojske poduzimaju iste razvojne projekte kako bi se osposobile za kompatibilnost sa saveznicima i bile usmjerene prema zajedničkim vrijednostima antiterorističke borbe.

Glede skorašnjeg summita NATO-a u Istanbulu Lucić je izrazio nadu da će dati snažnu poruku u smjeru ostvarivanja zajedničkog strateškog cilja Hrvatske i Makedonije za punopravno članstvo u Savezu.

Pročitajte više