Skoro 350 američkih novina protiv Trumpa: "Novinari nisu neprijatelji"

Foto: EPA

GOTOVO 350 američkih novina odgovorilo je na apel Boston Globea i zajedno s njima objavilo riječi urednika u kojima upozoravaju na "prljavi rat" koji američki predsjednik Donald Trump vodi protiv medija nazivajući ih "lažnim vijestima" i "neprijateljima naroda".

Boston Globe je, naime, prošlog tjedna najavio da će danas objaviti riječ urednika o "opasnostima napada administracije na tisak" i pozvao druge da učine isto. 343 američke redakcije odazvale su se novinama iz Bostona: The New York Times, Chicago Sun Times, Philadelphia Inquirer, Miami Herald, Dallas Morning News i mnoge druge manje, lokalne novine. Američkim kolegama pridružile su se i britanske novine The Guardian. 

Boston Globe: Novinari nisu neprijatelji

"Donald Trump nije prvi američki predsjednik koji je napao tisak ili se osjećao nepravedno tretiranim od strane tiska. Ali on je prvi koji, kako se čini, ima proračunatu i konzistentnu politiku potkopavanja, delegitimiranja i čak ugrožavanja rada tiska", piše The Guardian u svom editorijalu pod naslovom "Pogled Guardiana na tisak i Donalda Trumpa: Na poslu, ne u ratu".

"Nije posao tiska spasiti SAD od Trumpa. Posao tiska je izvještavati, proučavati, analizirati i provjeravati najbolje što zna i bez straha", zaključuje The Guardian.

U vlastitom editorijalu naslovljenom "Novinari nisu neprijatelji", Boston Globe je napisao: "Zamjena slobodnih medija državnim medijima uvijek je bila prva zadaća za bilo koji korumpirani režim kada preuzima zemlju. Danas u SAD-u imamo predsjednika koji je stvorio mantru da su pripadnici medija koji otvoreno ne podržavaju politiku trenutne američke administracije 'neprijatelji naroda'."

Trump: Lažne, lažne, odvratne vijesti

Trumpove uvrede i optužbe na medije koji o njemu pišu kritički sve su žešće i učestalije. Tako je na skupu kakve i dalje održava diljem zemlje - iako je kampanja odavno završila - u Pennsylvaniji pokazao rukom na novinare, kao što često zna raditi, i nazvao ih "lažnim, lažnim, odvratnim vijestima". Bijela kuća je zabranila reporterki CNN-a izvještavanje s ovog skupa nakon što je Trumpu postavila pitanje.

CNN je također objavio snimku Trumpovih pristaša koji nisu prestajali vikati na njih i vrijeđati prije početka skupa 1. kolovoza u Tampi, Florida.

 

 

A kada je 2. kolovoza CNN-ov reporter Jim Acosta upitao glasnogovornicu Bijele kuće Saru Sanders slaže li se s Trumpom da su mediji "neprijatelj naroda", Sanders je odbila reći da se ne slaže, pravdajući se da tu govori uime predsjednika, a ne u svoje ime. S druge strane, Trumpova kći Ivanka distancirala se od njegovih napada na medije.

UN-ov povjerenik: Trump je vrlo blizu poticanja na nasilje protiv novinara

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava na odlasku, Zeid Ra'ad al-Husein, rekao je za The Guardian da su Trumpovi komentari "vrlo blizu poticanju na nasilje" i da bi ova retorika "mogla lako dovesti do ozljeđivanja novinara koji rade svoj posao, kao i moguće autocenzure".

Iako je nedavno ubojstvo petero novinara i zaposlenika redakcije Capital Gazette u Marylandu imalo lokalne motive i nije imalo veze s Trumpom, ono predstavlja opasan presedan.

 

 

Trumpovi redoviti napadi na medije, uživo i na Twitteru, doveli su do vrlo zabrinjavajućih promjena javnog mnijenja. Kako je izvijestio novinar Washington Posta Aaron Blake, prema rezultatima najnovije ankete "većina republikanaca (51 %) sada medije smatra neprijateljima američkog naroda". Isto tako, gotovo polovica republikanaca, odnosno njihovih glasača (44 %), vjeruje da predsjednik treba zatvarati medije zbog "lošeg ponašanja".

Pročitajte više