Skoro pola milijuna žena u Hrvatskoj nema svog ginekologa

“440.000 ŽENA u Hrvatskoj nema svog primarnog ginekologa. Nemaju izbora, postojeći timovi su prepunjeni, a sredstva iz plaća žena uplaćuju se u proračun”, otkrila je danas Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite tijekom gostovanja u HRT-ovom Studiju 4 na temu stanja u sustavu zdravstvene zaštite u Hrvatskoj. 

Rodić: Županije treba povući za uši i pitati ih zašto nemaju dovoljan broj ginekologa

Prema njenom mišljenju, odgovornost za ovakvo stanje leži na lokalnoj i regionalnoj samoupravi. 

"Županije treba povući za uši i pitati ih zašto nemaju dovoljan broj ginekologa. Zašto je u lokalnim proračunima zdravstvena zaštita na dnu - to treba javno građanima reći. Sredstva koja izdvajate nisu mala, a zaštitu nemate”, kazala je Josipa Rodić.

Ujević: Liste čekanja su sve duže

Osim ove informacije, Rodić je zajedno s Borisom Ujevićem, dopredsjednikom HUBOL-a, govorila o tome koliko liječnika nedostaje i jesu li se produžile ionako duge liste čekanja.

“Liste čekanja sve su duže. Nije to hrvatska specifičnost, ali je kod europskih zemalja bolja organizacija. Liste su ažurirane i ne može se dogoditi da jedan čovjek bude na pet lista”, kazao je Ujević. Rekao je i kako bolnice u velikim centrima dobro funkcioniraju, no da su one na periferiji “devastirane kadrovima” te da teret nose sestre i drugi djelatnici, koji imaju ogroman broj prekovremenih sati.

Ujević: Sistem bi mogao uskoro puknuti

"Sistem bi mogao uskoro puknuti", kazao je Ujević, a Rodić je dodala kako je glavni problem to što su nedefinirana prava osiguranika zbog čega dolazi do nepotrebnih dijagnostičkih pretraga.

"Moraju se definirati vremenski i kadrovski normativi. Danas u medicini imate standard od 1700 pacijenata, u pedijatriji 1100, u dentalnoj medicini 1800 itd. To su dvostruko veći standardi od onih u EU", rekla je Rodić te dodala kako je potrebno udvostručiti broj medicinskih timova i sredstva.

"Vi ćete tada moći objasniti pacijentu da bol oko srca nije infarkt. U suprotnom, pacijent će otići u Hitnu kad god hoće jer se osjeća ugroženim. To nije greška pacijenta, to je greška sustava", kazala je Rodić.

Ujević smatra da u sustavu nedostaje najmanje 2000 liječnika

Ujević je kazao kako bolničkom sustavu nedostaje najmanje 2000 liječnika te da se manipulira podacima.

“Manipulira se podacima da ove godine imamo tisuću liječnika više u odnosu na 2015. godinu, ali ne možete to tako gledati. Visoka je prosječna dob specijalista", rekao je Ujević te dodao da je istina da je u zadnjih nekoliko mjeseci u sustav ušlo oko tisuću novih liječnika.

"Ali oni su jučer završili medicinu, a da bi došli do statusa specijalista, treba im najmanje deset godina”, rekao je Ujević i dodao kako ovi koji su sad došli ne mogu nikako zamijeniti one koji odlaze. A najviše odlaze specijalisti.

Rodić: Najgore stanje je na otocima, u Lici, u Slavoniji te u Zagorju

Rodić je pak rekla kako nedostaje oko 1100 obiteljskih liječnika, u pedijatriji oko 180, a u ginekologiji i dentalnoj zdravstvenoj zaštiti po 600 timova.

“Najgore stanje je na otocima, u Lici, u Slavoniji te u Zagorju”, rekla je Rodić.

Pročitajte više