Škotska vlada svim budućim majkama dijeli kutije sa potrepštinama za bebe

Foto: kela.fi

SVA novorođenčad u Škotskoj će dobiti svoju kutiju za bebe do ljeta, dok je škotska premijerka Nicola Sturgeon podijelila prve kutije za novorođenčad budućim majkama.


Kutije su slične projektu koji se provodi u Finskoj gdje preko sedamdeset godina unatrag buduće majke za svoje bebe od države dobiju kartonske kutije. One su poput svojevrsnog startnog paketa u kom su odjeća, igračke i plahte, dok se sama kutija može koristiti i kao krevetac za bebe.

Škotska inicijativa


Projekt je baziran na Finskom projektu, te mu je cilj svakoj bebi pružiti jednak početak. Kutije će sadržavati 40 različitih predmeta, od digitalnih termometara, podstave za presvlačenje, spužvi, igrački za bebe do ručnika i jaknica za bebe.

Naravno, roditelji mogu iskoristiti i kutiju kao krevetac za svoje novorođenče, budući da u kutiji stižu i pamučne plahte, mali madrac i dekice, dok je posebni dodatak pjesma napisana da bebi poželi dobrodošlicu na svijet.

Jednak početak za sve

Ovaj će projekt vladu na godišnjoj bazi koštati 6 milijuna funti prema početnim procjenama, te je premijerka cilj projekta opisala ovako:

“Škotska kutija za bebe je znak naše odlučnosti da svako dijete, bez obzira na okolnosti treba imati najbolji mogući početak u životu. To je jednostavna ideja koja se pokazala dobro u borbi sa siromaštvom, u poboljšavanju zdravlja i u pomaganju roditeljima. Ponosna sam i uzbuđena zbog projekta koji pokrećemo.”

Majke u škotskoj vide ovaj projekt kao nešto jako dobro, i nešto što će pomoći roditeljima, budući da sadrži dosta predmeta koji se jako dobro mogu iskoristiti.

Finska tradicija


Ova praksa potiče iz Finske, gdje se prakticira od 1930-ih, gdje su sve majke dobile dar od vlade u obliku kutije za bebu. Namjena joj je kao i u škotskom slučaju, svakome, bez obzira na njegovu pozadinu, dati jednak početak u životu.

U Finskoj vladi nudi mogućnost majkama, pri čemu mogu uzeti kutiju za bebe ili pomoć u iznosu od 140 eura. Najveći broj majki se odlučuje za kutiju budući da je vrijednost sadržaja puno veća od 140 eura.

U početku je kutija bila dostupna samo roditeljima sa slabijim prihodima, dok se poslije proširila na sve.


 

Pročitajte više