Skupina IRA preuzela odgovornost za napad autobombom u Sjevernoj Irskoj

Ilustracija: EPA

SKUPINA koja se naziva IRA tvrdi da je odgovorna za postavljanje automobilske bombe koja je eksplodirala u Londonderryju sredinom mjeseca, stoji u priopćenju koje je danas poslano novinama Derry Journal.

Sjevernoirska policija objavila je da je fokus istrage na skupini Nova IRA, jednoj od manjeg broja grupacija koje su se usprotivile mirovnom sporazumu iz 1998. kojim su dovršena tri desetljeća nasilja.

"Upozoravamo i one koji surađuju s Britancima da odmah prestanu s tim jer više neće biti upozorenja", stoji u priopćenju.

Nitko nije ozlijeđen u eksploziji koja se 19. siječnja dogodila ispred suda, no taj je incident naglasio prijetnju koju militantne skupine i dalje predstavljaju.

"Naša borba se nastavlja"

Policija Sjeverne Irske i Irska, članica Europske unije, tvrde da bi povratak na tvrdu granicu između dviju država nakon izlaska Velike Britanije iz europskog saveza mogao vratiti razdor na to područje.

Skupina je u priopćenju odbacila da je Brexit motivacija za njihovo djelovanje.

"Svi ti razgovori o Brexitu i tvrdim i mekim granicama nemaju nikakvog utjecaja na naše djelovanje, a IRA ne ide nikamo. Naša borba se nastavlja", zaključuje se u priopćenju.

IRA je bila glavna paravojna skupina tijekom sukoba između protestantskih unionista i većinski katoličkih republikanaca do potpisivanja primirja 1994. godine.

Pročitajte više