Skupština Ingre iz Nadzornog odbora izbacila bivšeg direktora poštanske banke Josipa Protegu

GLAVNA skupština dioničara Ingre iz Nadzornog je odbora tvrtke  izbacila dosadašnjeg člana Josipa Protegu, bivšeg predsjednika Uprave Hrvatske poštanske banke, a na njegovo je mjesto imenovan Marijan Antun Kostrenčić, jedan od većih dioničara Ingre, stoji u priopćenju tvrtke objavljenom na internet stranici Zzagrebačke burze.

Kostrenčić je do početka prošle godine, kada je samoinicijativno dao ostavku na dotadašnju funkciju, bio član Nadzornog odbora Ingre i jedan od 10 najvećih tvrtkinih dioničara. Prodajom dijela svojih dionica u prosincu prošle godine ispao je sa liste 10 najvećih dioničara, a ostala je upamćena i njegova kandidatura za mjesto ravnatelja Hrvatske radio televizije u ožujku 2007. godine.

No mnogo je zanimljiviji lik i djelo Josipa Protege, kojega je početkom kolovoza prošle godine Vlada naprasno smijenila sa mjesta predsjednika Uprave Hrvatske poštanske banke zbog malverzacija sa kreditima.

Protega odgovoran za seriju nelegalnih poteza i malverzacija 

Od tada pa do danas, kada Protega sjedi u pritvoru Okružnog zatvora u Remetincu, na vidjelo je izašla cijela serija afera u kojima Protega ima manju ili veću ulogu, a koje pomalo otkrivaju dobro organiziran sustav malverzacija državnim novcem.

Glavna skupština dioničara Ingre, zanimljivo, nije dala objašnjenje zbog čega joj je trebalo puna dva mjeseca da iz svojeg Nadzornog odbora izbaci čovjeka koji je osumnjičen za čitav niz kriminalnih djela i koji već dva mjeseca sjedi u pritvoru očekujući dovršetak istrage i podizanje optužnica.


Protega je, na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisao USKOK, uhićen 2. siječnja, nakon što se pojavio na graničnom prijelazu Bregana u povratku sa skijanja, a njegovi suučesnici Mario Kirinić i bivši član Uprave Ivan Sladonja uhićeni su par dana ranije.

U akciji "Bankomat" USKOK je osumnjičio sedam osoba. Protegu i još dvojicu bivših čelnika HPB-a tereti da su se udružili za izvršenje kaznenih djela te zlouporabili položaj i ovlasti, dok se četvoricu poduzetnika tereti da su ih poticali na te zlouporabe.

Milijuni za nenaplative kredite

Nakon njegovog uhićenja i pritvaranja na svjetlo dana izašle su još neke pojedinosti, prije svega informacije o tome kako je Protega nekolicini poduzetnika odobravao kredite za koje je dobro znao da su nenaplativi, te je time oštetio HPB za više od 41 milijun kuna.

Uz to, ilegalan je i posao oko dodjele čak 88,8 milijuna kredita tvrtki Nominat iz Zagreba, koja je na ime osiguranja vraćanja kredita u založno pravo ponudila zemljište u Dugoj uvali vrijedno tek 755.900 kuna. Ne zna se ni u što je utrošen taj golemi novac, koji vrlo vjerojatno nikada neće biti vraćen.

Svojedobno su mediji spominjali kako bi se Protegi, u zamjenu za nešto lakše optužnice, mogao "razvezati jezik", nakon čega bi USKOK mogao doći do još nekih pojedinosti vezanih uz aferu "Bankomat", no Protegin odvjetnik Čedo Prodanović ta je nagađanja demantirao. No bez obzira na to odluči li Protega progovoriti ili ne, ne treba sumnjati da će istraga u narednim mjesecima isprevrtati još mnogo kamenja, ispod kojih bi štošta moglo ispuzati.

Pročitajte više