Skupština PGŽ-a o alohtonoj divljači

Žustra rasprava o lovištima i alohtonoj divljači na kvarnerskim otocima održana je danas na sjednici Županijske skupštine u sklopu razmatranja stanja u lovištu Tramuntani na Cresu. L

Stanje u Tramuntani u dnevni red je uvršteno na zahtjev vijećnika iz Primorsko-goranskog saveza (PGS)

Na sjednici su bili Goran Sušić iz Eko-centra "Caput Insulae Beli", Zora Kosić iz udruge krčkih ovčara i Miodrag Antolović iz kvarnerskog Saveza udruga. Predsjednik Županijske skupštine Marinko Dumanić nije im omogućio sudjelovanje u raspravi, pa su napustili sjednicu. Antolović je u odlasku poručio "svima vama treba čizma".

Skupštini je danas predočena kronologija problematike u vezi s creskim lovištem Tramuntanom, za zakup kojeg je na 10 godina, uz uvjet da se ukloni alohtona divljač, jučer raspisan natječaj.

Udruge ovčara, ekolozi i dio vjećnika traže uklanjanje sve alohtone divljači s Cresa, Krka, Raba i Lošinja. Smatraju da natječajem za Tramuntanu nije riješeno pitanje alohtone divljači izvan lovišta koja, tvrde, kolje domaću stoku.

Dumanić im je poručio da su o tom problemu trebali završiti razgovore u Županijskom poglavarstvu te da će ga nakon toga razmotriti i Skupština.

Naglasivši da Županija postupa zakonito, dožupan Luka Denona rekao je da Županija nije protiv ovčara, da se broj ovaca na otocima povećava te da je u zadnja dva mjeseca prijavljeno tek 10-ak nestanaka janjadi, a da uzrok nije poznat.

Članovi PGS-a isticali su da su članovi Skupštine uvjeravani da se već donesenim odlukama rješava problem divljači na cijelom otoku Cresu, a da je sada vidljivo da je riječ samo o lovištu Tramuntani.

Goran Šušić izjavio je novinarima kako "sve upućuje da netko želi ukloniti ovce i ovčarstvo", a Antolović da je predsjednik Županijske skupštine "zatajio ponudu Saveza udruga Kvarnera".

Savez je u početku tjedna Poglavarstvu i Skupštini dostavio "Ponudu izrade plana uklanjanja alohtonih vrsta divljači: divljih svinja, jelena lopatara, medvjeda i čagljeva s kvarnerskih otoka", u skladu s dogovorom u Poglavarstvu. Predlaže se da studiju za uklanjanje alohtone divljači izradi Eko-centar "Caput Insulae Beli" za 150.000 kuna te da Županija odredi hitno uklanjanje divljači.

Zahtjev za raspravom o uklanjanju alohtone divljači s otoka Savez je dostavio Skupštini 20. siječnja ove godine.

(Hina) xhsup yvkn

Pročitajte više