Skupština sindikata novinara o kolektivnom ugovoru i pregovorima s poslodavcima

GODIŠNJA skupština Sindikata novinara Hrvatske (SNH) na kojoj će glavna tema biti nacionalni Kolektivni ugovor za novinare i medijske radnike, te pregovore s poslodavcima, održat će se u subotu u Dubrovniku.

Udruge medijskih poslodavaca na nacionalnoj razini prihvatile su u travnju inicijativu SNH za početak pregovora o Kolektivnom ugovoru za novinare i medijske radnike Hrvatske, a pregovori su počeli sredinom svibnja.

Kolektivnim ugovorom, o kojem će na skupštini raspravljati 90-tak izaslanika iz 50-tak sindikalnih podružnica, uredila bi se minimalna socijalna, radna i profesionalna prava za novinare i medijske radnike u svim vrstama medija na nacionalnoj i lokalnoj razini, bez obzira na veličinu i vlasničku strukturu.

Ugovorom se namjerava zaštititi i stalne honorarne suradnike od kojih mnogi više godina, uz neredovite honorare, rade na "crno" puno radno vrijeme, bez mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Sa strane poslodavaca u pregovorima sa SNH i Sindikatom grafičke i nakladničke djelatnosti sudjeluju Udruga izdavača novina, Hrvatska udruga radija i novina, Udruga poslodavaca Hrvatski grafičar i Hrvatska radiotelevizija.

Sindikalni izaslanici na skupštini će razmotriti izvještaje o radu i poslovanju sindikata od zadnje skupštine u lipnju prošle godine, izvještaje o radu sindikalnih podružnica, te odrediti prioritetne zadatke na kojima će raditi do iduće skupštine.

(Hina) so so

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.