Slavonska općina mladim obiteljima sufinancira kupovinu kuće s 25 do 30 tisuća kuna

Screenshot: Google Street View
 
OPĆINA Magadenovac jedna je od prvih u Slavoniji i Baranji koja se odlučila poticajnim mjerama riješiti problem stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. Uz to, riješit će se i problem sve većeg broja praznih i napuštenih kuća na području te općine, piše Glas Slavonije.
 
Iz općine će svakoj mladoj obitelji koja se odluči za prebivalište i kupnju kuće na području Magadenovca pomoći u tome iznosom od 25.000 do 30.000 kuna, bez obzira na cijenu nekretnine za koju se obitelj odlučila.
 
Za tu je namjenu ove godine u proračunu osigurano 150.000 kuna, no s obzirom na to da je trenutačno zainteresirano šest do sedam mladih obitelji, iz općine poručuju kako će rebalansom osigurati i više novaca. 
 
Problem iseljavanje i odlasci mladih
 
"Poput ostalih dijelova Hrvatske, posebice Slavonije i Baranje, i mi u općini Magadenovac susrećemo se s problemom iseljavanja i odlaska mladih ljudi iz naše sredine. Taj broj, doduše, još uvijek nije zabrinjavajući, jer se dosad iselilo 20-ak ljudi, odnosno desetak obitelji, no držimo da je vrijeme da se ozbiljno trgnemo i poduzmemo konkretne mjere kako bismo taj trend zaustavili, ili bar što je moguće više usporili. Mi smo na to jednostavno prisiljeni, jer država u većim sredinama i gradovima sufinancira poticajnu stanogradnju, a za naša se ruralna područja nitko ne brine. Kako su nam se prošle godine počele javljati zainteresirane mlade obitelji koje bi voljele kupiti kuću na našem području, odlučili smo se od ove godine u proračun ugraditi poziciju poticanja kupnje prve nekretnine za mlade obitelji", kazao je načelnik Magadenovca Stjepan Živković. 
 
Dodaje kako se radi o prvom projektu takve vrste te da godinama imaju problem s previše praznih kuća koje vlasnici nemaju kome prodati. Pored takvih kuća su zapuštene okućnice. Njihovi vlasnici su u velikom broju razasuti po svijetu. 
 
Od Osijeka udaljeni 40-tak minuta vožnje
 
Proračun Općine Magadenovac ove godine iznosi 15 milijuna kuna, a Živković u životu na selu vidi brojne benefite za mlade obitelji. 
 
"Osijek je od Magadenovca udaljen samo 40-ak minuta vožnje automobilom. Imamo novi, moderni vrtić s cjelodnevnim boravkom, te školu i sportsku dvoranu, ambulantu i ljekarnu. Komunalnu infrastrukturu doveli smo na zavidnu razinu, pa smo tako dosad evidentirali oko 570 priključaka na plin i više od 500 priključaka na vodovodnu mrežu, a uredili smo i središte općine u Magadenovcu. Ako svemu tome dodamo i 2000 kuna jednokratne pomoći za novorođenčad, te posebne pomoći za obitelji s više djece - nedavno smo obitelj koja je dobila sedmo dijete pomogli s 10.000 kuna - te da za sve osnovce osiguravamo besplatne udžbenike, sudjelujemo u projektu koji svim učenicima osigurava besplatne školske obroke, vjerujem da priča ide u pravom smjeru. Osim toga, kako sufinanciramo i boravak u učeničkim domovima s 500 kuna, te subvencioniramo autobusne karte za učenike i studente u 100-postotnom iznosu, kojima treba dodati i 1000 kuna mjesečno stipendije za 20 naših studenata, vjerujemo da će sve ovo biti i više nego dovoljno uvjerljiv razlog mladim obiteljima da uvide da će malo gdje imati ovakve uvjete kakve im mi nudimo, ako se odluče za život kod nas", zaključuje Živković.
 
Općina planira posebno povjerenstvo koje bi trebalo izraditi pravilnik prema kojem će se dodjeljivati sredstva. Za sada je poznato da će pod pojmom "mlade obitelji" biti obuhvaćene one u kojima su supružnici mlađi od 40 godina. Oni će se, budu li koristili poticajna sredstva, morati obavezati na određeni rok u kojem će boraviti u svojem novom domu na području općine Magadenovac.

Pročitajte više