Grad u Slavoniji u kojem vlada HDZ usred epidemije organizirao koncert Željka Bebeka

Screenshot: Facebook

GRAD Otok nalazi se kraj Vinkovaca. Prema zadnjem popisu stanovništva, broji nešto više od 6000 ljudi.

U Otoku je na vlasti HDZ, a svoj sedmi mandat obavlja gradonačelnik Josip Šarić.

Otok je jučer, u ponedjeljak, obilježio Dan grada. Kako se vidi na fotografijama koje su objavili na stranici grada na Facebooku, proslavu su im uveličali Vladimir Šeks te ministar Mario Banožić.

Na fotografijama iz crkve te na drugim fotografijama, nitko u zatvorenom prostoru ne nosi zaštitnu masku koja je od ovog tjedna obavezna za sve posjetitelje, primjerice, trgovina.

Večer prije, u nedjelju, organiziran je i veliki koncert Željka Bebeka na otvorenom. Gradska je vlast putem službene Facebook stranice ljude pozivala na ovaj događaj. Podsjetimo, za vikend je zabilježen najveći dnevni broj slučajeva zaraze.

Istina, na stranici su građane upozorili i na važnost držanja mjera. Među ostalim stvarima, preporučili su držanje distance.

Kako je vidljivo na snimci, također objavljenoj na službenoj Facebook stranici grada, udaljenost je malo tko držao. Iz kratke snimke može se vidjeti da se na koncertu okupio značajan broj ljudi.

Baš dan ranije, tijekom subote, Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove preporuke i upute za događaje na kojima je više od sto ljudi.

Među ostalim preporukama, sugerira se da se sve sudionike treba evidentirati.

"Prije i nakon upisivanja u evidenciju, posjetitelj treba dezinficirati ruke. Obvezuje se organizatora (fizičku ili pravnu osobu) na vođenje evidencije sudionika i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2 i dostavljanje evidencije teritorijalno nadležnoj službi civilne zaštite Ravnateljstva Civilne zaštite te čuvati evidenciju 14 dana od dana održavanja okupljanja. U evidenciju će se prikupljati osnovni podaci: ime, prezime, broj telefona i potpis sudionika.

Svojim potpisom sudionik okupljanja potvrđuje da je izmjerio tjelesnu temperaturu i da nije viša od 37,2°C, da se osjeća dobro i da nema ukućana u samoizolaciji, da nije boravio unutar prethodnih 14 dana u inozemstvu odnosno ako jest da ima negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati, da nije u proteklih 14 dana imao kontakt s osobom zaraženom SARS-CoV-2 virusom te da nema niti jedan od sljedećih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak zraka, grlobolja, curenje nosa ili gubitak njuha", stoji u preporuci.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u ponedjeljak je evidentirano 9 novih pozitivnih osoba na covid-19 (6 osoba iz Ivankova, 1 iz Cerića, 1 iz Nuštra i 1 iz Otoka).

Pročitajte više