Slavonskom seljaku ubijene svinje: "Došli su i rekli da ih sve moraju poubijati"

Screenshot: N1

IVAN BILIĆ je 72-godišnji poljoprivrednik koji u općini Bošnjaci, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, već 65 godina uzgaja svinje. Zbog afričke svinjske kuge početkom kolovoza ostao je bez 17 svinja, no tvrdi kako nije utvrđeno da su sve bile zaražene. U kolovozu su mu došli veterinari nakon što je uginula jedna krmača i uzeli uzorak, ali tvrdi da nikada nije dobio nalaz.

Bilić: Bio sam totalno izgubljen

"Sutradan su došli vaditi krv i isto otišli. To je bila subota. U ponedjeljak ujutro su došli i rekli da se moraju sve svinje poubijati. Ja sam bio totalno izgubljen", rekao je Bilić u razgovoru za N1 televiziju.

"Meni su te svinje značile sve. Od toga smo živjeli, pravili, gradili, školovali djecu i unučad", dodao je u suzama. Smatra da je bilo puno nelogičnosti po pitanju afričke svinjske kuge.

"Rekli su - ne, to se sve mora poubijati"

"Ja vjerujem da je bilo zaraženih svinja, ali nisu bile sve. Pitao sam ih zašto moramo sve poubijati, zašto se ne pregledaju i da se zdrave odvezu u neku klaonicu i da se iskoristi to meso. Rekli su ne, to se sve mora poubijati", objasnio je Bilić. Sada godinu dana ne smije imati svinje, ali vjeruje da će se i dalje imati prilike baviti time.

"Ako u tih godinu dana preživim, nabavit ću barem jednu i držati je. Volim to", dodao je uplakani Bilić. Podsjetimo, na području Vukovarsko-srijemske županije do sada je eutanazirano oko 17.200 svinja, što je s uginućima koja su prethodila kao znak bolesti otprilike 18.250 uginulih svinja, dok je zahvaćeno oko 780 domaćinstava.

Pročitajte više