Slijedi nam najtežih 125 dana od raspada SSSR-a, kaže šef ukrajinske energetske firme

Foto: Profimedia

OVA zima bit će najteža u povijesti neovisne Ukrajine zbog ruskih napada na energetsku infrastrukturu te posljedičnih nestanaka opskrbe strujom, grijanjem i vodom, rekao je u razgovoru za Sky News Maksim Timčenko, šef DTEK-a, najveće ukrajinske privatne energetske kompanije.

No Timčenko previđa da Moskva raketnim udarima neće uspjeti zaviti Ukrajinu u mrak i hladnoću predugo zbog sposobnosti Ukrajine da brzo popravi nastalu štetu te da će Ukrajinci izdržati unatoč pokušaju Rusije da ih smrzne.

"Preživjet ćemo i pobijediti"

"Preživjet ćemo i pobijediti", rekao je pa dodao da radnici DTEK-a i Ukrenerga, državne elektroenergetske kompanije, preuzimaju velik osobni rizik kako bi što prije popravili pogođene elektrane, trafostanice i ostale elemente elektroenergetske mreže.

"To ima jednaku važnost za ukrajinske pobjede kao i bojišnica", rekao je Timčenko, dodavši da su dosad četiri zaposlenika DTEK-a ubijena na dužnosti od početka ruske invazije na Ukrajinu. Tri su ubijena u raketnim udarima, a četvrtog je ubila ruska mina.

Pročitajte više